top of page
  • Marta Dušková

Výstava připomene nejen velkého spisovatele, ale i velkou osobnost politického a kulturního života

MĚLNÍK - Městská knihovna Mělník připravila výstavu s názvem Život a doba spisovatele Karla Čapka v prostoru před vstupem do knihovny. Veřejnosti bude přístupná na místě, pokud to situace dovolí, od 23. února do konce března.


Představovat Karla Čapka asi není úplně nutné. Jen málokdo nebude jeho jméno znát a většině se vybaví Bílá nemoc, Krakatit, RUR, Věc Makropulos, Povídky z jedné a druhé kapsy… Ve hře RUR se poprvé objevilo slovo robot, které se s hrou rozšířilo do celého světa. Autorem slova je bratr Josef Čapek a vzniklo ze slovesa robotovat.


Pravděpodobně si většina bude pamatovat z dětství, pokud nečetla žádná díla tohoto velkého spisovatele, na knihu Dášeňka čili život štěněte. Toto dílo je napsané a fotografované s Josefem Čapkem. Karel Čapek vypráví pejskovi psí pohádky, které jsou tak trochu bajkami.


Karel Čapek se narodil 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích. Byl nejen českým spisovatelem, intelektuálem, novinářem, dramatikem, překladatelem, ale i amatérským fotografem. Byl mladším bratrem malíře a spisovatele Josefa Čapka.


Mnichovská dohoda a následující kapitulace byla pro Karla Čapka osobní tragédií a zhroucení jeho světa. Zemřel 25. prosince 1938 v Praze.



„Zdá se mi, že už tu nemám co dělat, byl bych tu směšnou figurkou, můj svět umřel, věřil jsem totiž v jakési závazky, v takzvanou čest ve smlouvě a podobné věci. Myslím, že bych se v téhle tlačenici nevyznal…“

Karel Čapek: Jak to bylo. Lidové noviny. 26. 11. 1938, s. 7.


Zemřel na plicní edém dne 25. prosince 1938, tedy nĕkolik měsíců před okupací Čech a Moravy nacistickým Německem. Je známo, že gestapo plánovalo jeho zatčení. Byl pohřben na Vyšehradském hřbitově v Praze. Do poslední chvíle se snažil zabránit rozdělení národa a usiloval o jeho jednotu. Po abdikaci prezidenta Beneše se však stal jediným viditelným symbolem první republiky a často plnil roli „obětního beránka“. Součástí této kampaně se tak stávaly nejen četné urážlivé anonymní dopisy a telefonáty, ale i vytloukání oken Čapkova domu apod.


Karel Čapek byl sedmkrát nominován na Nobelovu cenu za literaturu, v letech 1932 až 1938.

5 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page