top of page
  • Obrázek autorakanalemmelnik

V historickém centru Mělníka se bude jezdit jinak. Na náměstí přibude osm parkovacích míst

MĚLNÍK - Dopravní situace na náměstí Míru a v přilehlých ulicích je už delší dobu velmi komplikovaná a neustále se zhoršuje. Řidiči zastavují svá auta i na místech, která nejsou určena k parkování. Otáčejí se v křižovatce, kde ohrožují chodce na pěší zóně a ulice jsou příliš úzké na to, aby jimi jezdila vozidla v obou směrech. Proto město Mělník v roce 2020 postupně začalo připravovat opatření, která by měla dopravu v historickém centru výrazně regulovat a zklidnit. Situací se zabývala především dopravní komise města na několika svých jednáních. Naposledy to bylo 30. září 2020, kdy doporučila radním řešení podle níže uvedeného návrhu a zachování jednosměrného vjezdu v ulici Legionářů. Členy dopravní komise jsou zástupci politických subjektů ze zastupitelstva města, zástupci městské policie, Policie ČR a organizací působících v dopravě. Technické záležitosti byly konzultovány se společnostmi, které řešily po technické stránce centra měst jako například Kolín, Beroun, Loket nebo Prahu 1. Vzhledem k tomu, že se v Mělníku jedná o historické centrum, se k návrhům vyjadřují i zástupci památkové péče a městský architekt. Z těchto jednání vyplynula doporučení týkající se směru pohybu aut, parkování a zapojení moderních technologií, které budou registrovat vjezdy a výjezdy aut.

O cenách parkovného bude rada města ještě jednat. O přesném způsobu parkování, popisu systému a především jasných cenách a termínech prací budeme včas informovat na webových stránkách města a v některém z dalších vydání Mělnické radnice.

Mělník není zdaleka prvním městem, kde je hlavním cílem omezit vjezd vozidel do historického centra a snaha, aby řidiči parkovali na náměstí jen po nezbytně nutnou dobu. Celá lokalita, které se bude týkat velký zásah v dopravní situaci je samotné náměstí Míru, ulice Legionářů nad křižovatkou s ulicí U Tanku, ulice Ostruhová, Erbenova, Husova, Palackého a ulice 5. května (část nad Pražskou bránou).


Hlavní problémy byly specifikovány takto:

• Stále narůstající počet aut v prostoru náměstí jedoucích různými směry, často couvající a otáčející se ve slepém křížení s ulicí Svatováclavskou.


• Nebezpečně (rychle) jedoucí vozidla na vjezdu na náměstí z ulice Legionářů – špatný rozhled do Husovy ulice a chodci vycházející z podloubí, kteří jsou řidičem spatřeni až ve chvíli, kdy vstoupí do vozovky.


• Rychlý a přitom nepovolený pohyb vozidel v pěší zóně podél historických domů a radnice, kde z podloubí či předzahrádek restaurací může kdykoli nečekaně vyjít chodec.


• Ulice Legionářů nesplňuje normy pro obousměrný provoz (v nejužším místě má šířku pouhých 4,25 m). Zastavení vozu v této ulici (např. zásobování) ještě navíc brání výhledu a řidiči pak objíždějí stojící vozidlo, aniž by viděli, zda proti nim nejede jiné auto.


Navrhovaná řešení vycházejí ze snahy regulovat dopravu za pomoci moderních (smart) technologií a zjednodušit (usměrnit) pohyb vozidel v lokalitě. Základní navrhovaná opatření jsou tato:

• Vjezd a výjezd vozidel do lokality bude snímán kamerami evidujícími registrační značky vozidel a bude částečně zpoplatněn. Vlastní parkování se pak již platit nebude. Předpokládá se zachování krátké doby (cca 10-15 minut) bez poplatku tak, aby byl umožněn průjezd, vyložení a naložení osoby, vybrání peněz z bankomatu apod. Následovala by krátká doba (cca do 30 min) zpoplatněná nízkou sazbou umožňující krátkou jednorázovou návštěvu obchodu či restaurace. Třetí možnost, tedy delší parkování, za výrazně vyšší sazbu, jejímž cílem by bylo odradit od mnohdy nepotřebného delšího stání na náměstí. Dlouhodobé parkování je pro řidiče možné mimo historické centrum (např. zpoplatněné za nižší cenu na náměstí Karla IV, což je 2-3 minuty chůze od náměstí Míru nebo zdarma na parkovišti Na Svini, což je 5-7 minut chůze). Zatím neuvádíme přesné ceny ani doby, protože o nich se ještě diskutuje. Tento systém samozřejmě nebude platit pro rezidenty, držitele elektronických parkovacích karet, osoby v lokalitě podnikající, zásobování apod. Jejich vozy budou do systému vloženy se zvláštním statusem.


• Jednosměrná doprava přes náměstí a průjezd z ulice Legionářů do ulice 5. května by tak zabránil otáčení vozidel před podloubím u nového fitness centra, tedy na současné pěší zóně.


• Nové přechody pro chodce budou na vyvýšených dimenzovaných prazích tak, aby donutily řidiče zpomalit na maximální rychlost 15-20 km/hod. Takové přechody by měly vzniknout na vjezdu z ulice Legionářů a výjezdu do ulice 5. května.


• V prostoru Palackého ulice bude zachován obousměrný provoz s vjezdem od náměstí Míru a výjezdem přes ulici Kněžny Emmy. Zároveň bude možné do Palackého přijet ulicí Kněžny Emmy, aby řidiči jedoucí na Prasečák, nemuseli objíždět celé historické centrum města.


• Pěší zóna na náměstí Míru podél historické zástavby řadových budov vedle radnice nebude průjezdná. Rezidentům samozřejmě bude umožněn vjezd od hotelu U Zlatého Beránka nebo od radnice. Průjezdu ovšem zabrání pevné zátarasy ve středu komunikace.


• Nová parkovací stání jsou naplánovaná ze strany kašny, kde se odstraní kovové koule. Tam vznikne asi osm nových míst pro auta.


• V ulicích Ostruhová a Erbenova se otočí jednosměrný provoz na druhou stranu kvůli nepřehlednému výjezdu do ulice Legionářů.


• V dolní části ulice Kněžny Emmy, těsně před křižovatkou s ulicí J. Seiferta, bude vystavěn ostrůvek, který jednoznačně rozdělí komunikaci na vjezdovou a výjezdovou část. Tím se také výrazně zvýší bezpečnost na přechodu pro chodce, který tak bude rozdělen na dvě poloviny.


V současné době probíhají ještě další konzultace a porovnává se i situace v jiných městech. Jsme si vědomi, že nikdy nebude dosaženo ideálního stavu, protože staré město na takový provoz vozidel není postaveno a rozšiřovat ulice nejde. Není už ale dále možné tolerovat stávající rizikový stav, kdy jsou ohrožování především chodci. Realizace celého projektu za větší bezpečnost na náměstí Míru je plánovaná postupně v průběhu letošního roku.


Barbora Walterová Benešová

1 847 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page