top of page
  • Marta Dušková

V Kostelci nad Labem mají POL POINT

KOSTELEC NAD LABEM - V Kostelci nad Labem v objektu obvodního oddělení Policie ČR funguje od konce minulého roku bezobslužné místo, tzv. POL POINT. Je to nový bezkontaktní způsob komunikace občana s policií, kdy oznamovatel nemusí čekat na policejním oddělení či na příjezd policisty, pokud se událost řeší v terénu, ale může vyřešit záležitost okamžitě videokonferenčně.


Přes POL POINT lze podat jakékoliv trestné oznámení, oznámení o protiprávním jednání, informace důležité pro policii či trestní řízení. Nenahrazuje však v žádném případě linku 158 a nelze toto místo využít v tísni, pokud se jedná o ohrožení na zdraví či životě.

Jak to funguje?

Oznamovatel zazvoní na zvonek označení POL POINT a je vpuštěn do zabezpečené místnosti, kterou může kdykoliv opustit, ale dovnitř se nikdo nedostane.

Prostřednictvím videokonference s ním okamžitě naváže kontakt policista. Policista může ihned provést příjem oznámení a toto zdokumentovat.

Virtuální způsob komunikace umožní přijmout oznámení z jakéhokoliv místa a obratem jej lze podstoupit příslušnému policejnímu orgánu k šetření. Oznamovatel nemusí nic podepisovat, průběh celého procesu je nahráván.


Projekt Krajského ředitelství policie Středočeského kraje byl pilotně spuštěn v únoru 2020. Je novou alternativou poskytování služeb občanům, zejména z důvodu dostupnosti. Bezpečná kontaktní místa umožňují občanům vytvářet soukromé prostředí k podání oznámení s ohledem na pohodlí a úsporu času.


Místa s videokonferenčními jednotkami jsou postupně budována na území Středočeského kraje. Zároveň bylo vytvořeno centrální místo, či operační místnost, která je v současné době dostupná každý den od 8 do 20 hodin, Cílem je však nepřetržitý provoz tohoto centrálního místa obsazeného policistou, který je schopen komunikovat s oznamovateli na jakémkoliv terminále.


Podrobnější informace k projektu jsou k dispozici na stránkách Policie Středočeského kraje ZDE.

5 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page