top of page
  • Marta Dušková

V malé vísce Chodeč se slavilo výročí 670 let

První známá písemná zmínka o vsi Chodeč je z roku 1352 a v sobotu 11. června se v obci slavilo celý den 670. výročí, které určitě za oslavu stojí.

Velmi pestrý program zahrnoval hudební vystoupení dětí i mladých muzikantů, slavnostní vysvěcení a zavěšení nového zvonu v chodečské zvoničce. Součástí oslav byla i výstava historických fotografií vsi pod širým nebem, posezení s chodečskými harmonikáři, návštěvníci mohli shlédnout dřevorubecké mini defilé s dvojnásobným mistrem ČR žáků v práci s motorovou pilou Ladislavem Hokešem. Nechybělo setkání nad starými kronikami, tombola a ani divadelní představení. Akci uzavřela májová oslava a promítání dobových fotografií.


Za celou organizací akce stojí spolek Aktivní Chodeč, který akci připravil s podporou Obecního úřadu Vysoká. A není to jediná akce, kterou spolek pořádá. Každý rok pořádají členové spolku spoustu akcí, které jsou návratem k minulým tradicím.

V Chodči se narodila v roce 1947 Alena Finkousová, která si zavzpomínala: „Nepamatuji si z dětství, že by ve vsi bývaly nějaké akce. Jeden čas tady žilo velmi málo lidí a málo dětí. Teď se naopak do vsi lidé vrací a dětí přibývá. Z vyprávění tatínka vím, že Chodeč byla hodně spojena s válkou. Tatínek mi vyprávěl, že do vsi byl nasazen zrádce, kterému lidé pomáhali, chodil i k nám. Pak se stalo, že je tento člověk udal a Němci si přišli pro některé lidi ze vsi a popravili je. Na základě této události byl postaven a odhalen ve vsi pomník, myslím, že to bylo v roce 1947. Pomník dodnes stojí a je udržován a každý rok jsou k němu kladeny věnce“.


V Chodči bylo hodně statků, ze kterých se lidé museli po válce vystěhovat. Později zaplnili statky lidé z Prahy, kteří se sem o víkendech stěhují.


A právě tehdy se dal dohromady spolek aktivních lidí, kteří pořádají každoročně krásné akce jako masopust, čarodějnice, staví se májka, májová zábava, v září bývá Buchtobraní.

„U nás se pořád něco děje a lidé se sjíždějí, aby to mohli vidět“, dodává Alena Finkousová. „S Chodčí je spojeno i jedno slavné jméno. Známý sklář František Vízner pocházel právě z jednoho chodečského statku“.


František Vízner byl významný český umělec, sklářský výtvarník a designér, který se od roku 1977 až do konce svého života v roce 2011 věnoval volné tvorbě především v oblasti brusu tvarovaného skla a byl i návrhářem. Sklář František Vízner je znám v celém světě a jeho díla jsou zastoupena nejen ve sbírkách galeriích v Praze, ale i v Paříži, USA, v Japonsku, v Mnichově a v dalších zemích (pozn. redakce).


„Vzpomněla jsem si, že součástí jednoho Buchtobraní byla i výstava krásné sbírky vyšívaných deček a ubrusů, prostírání chodečské sběratelky. Pořádali jsme jednou i bazárek a tenkrát jsme měli půjčený velký stan. V současné době se scházíme na krásném místě. Můj synovec, který zde žije na statku, zrekonstruoval a zkulturnil bývalý chlév na opravdu pěkné místo, kde se můžete scházet a je zde i místo pro tanec. Před pár lety jsme vydali i svůj kalendář, kde bylo nafoceno každé stavení, každý domek“, dodává paní Finkousová.


Chodeč spadá pod obec Vysoká a nachází se v krásném prostředí Kokořínska.

Je obdivuhodné, co všechno se děje v tak maličké vsi, kde podle informací paní Finkousové žije celkem 77 obyvatel, z toho 53 s trvalým pobytem. Stojí za tím parta velmi aktivních a kreativních lidí, který zpříjemňují svým zapálením pro věc život sobě i ostatním.


Fotografie v galerii pořídili Jitka Králová, Anna Aiseltová a Jan Zahradník.


153 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page