top of page
  • Obrázek autorakanalemmelnik

V mělnickém muzeu parkuje 993 modelů autíček!

Mělnický sběratel autíček Martin Švec představuje svou rozsáhlou sbírku v malém sále Regionálního muzea Mělník na výstavě s názvem Na plný plyn, která potrvá do 19. 9. 2021.

A není to sbírka ledajaká! Své první autíčko dostal pan Švec k narozeninám v roce 1965 a už jako malý kluk svého angličáka opatroval a postupně k němu shromažďoval další. Už v té době se rozhodl, že autíčka nebudou na hraní, že znamenají mnohem víc. A tak i to první darované jeho babičkou z roku 1965 na výstavě uvidíte a k tomu ještě dalších 992 modelů!

Mezi největší skvosty patří prezidentské speciály, ponorkoauto Jamese Bonda, tříkolky Mercedes Benz nebo Velorex, papamobil či upravený model škoda felicie 1:43 přesně podle auta, které pan Švec vlastnil – včetně střešního okna, polepů speciální edice a SPZ.

Na výstavě však najdete také autobusy, tramvaje, motorky, lodě a dokonce i kombajn. Vitríně se závodními auty kraluje modrý model formule s obrázkem (vlastnoručně malovaným p. Švecem), který je podepsaný do Jackieho Stewarta - trojnásobného mistra světa Formule 1.

K vidění jsou modely značek Bburago, Abrex, Matchbox, Cararama, Gorgi, Solido, Welly, Maisto a další, které jsou nejčastěji v měřítkách 1:18, 1:24, 1:43, 1:72.

Součástí výstavy je herní koutek pro děti a doprovodná soutěž.

A co o výstavě říká majitel sbírky Martin Švec? „Budu rád, když si na tomto „autosalonu“ najdete auto, kterým byste se chtěli svézt, které by Vám mělo stát před domem, které jste měli na plakátu nad svou postelí, nebo které měli Vaše rodiče či prarodiče…“


Kristýna Frelichová, regionální muzeum Mělník


8 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page