top of page
  • Marta Dušková

V neděli je na dlouho poslední příležitost slyšet celé cítovské varhany, v srpnu je čeká oprava

Varhanní koncert Alfreda Habermanna se uskuteční v neděli 24. července v 17 hodin v kostele sv. Linharta v Cítově. Kostelem se rozezní skladby Felixe Mendelssohna-Bartholdy, Ädamse Ore, Luise Vierne…

Benefiční koncert na obnovu varhan v kostele sv. Linharta v Cítově pořádá spolek Pro varhany Cítov, který se zasazuje o obnovu varhan a výtěžek benefičních koncertů je použit na jejich obnovu. První etapu oprav zajistil spolek již v roce 2020.


Varhany již nechátrají a netrpí červotočem a v srpnu budou zahájeny další opravy. Bude odvezena první část varhan k jejich komplexní opravě do dílny varhanáře Filipa Turchicha.


V neděli je tedy poslední příležitost na delší dobu slyšet celé cítovské varhany. Od srpna již nebudou k dispozici všechny jejich rejstříky.

„Varhany od Karla Eisenhuta v Cítově patří k jedněm z nejkvalitnějších raně romantických nástrojů nejen v širokém okolí, ale v Čechách vůbec. Mladý varhanář Eisenhut u nich uplatnil řadu inovací a technických novinek, které si osvojil při pobytu v Anglii, např. v konstrukci traktury a spojek a např. žaluziová skříň je zde použita vůbec poprvé na území ČR! Po zvukové stránce se jedná o mimořádně hodnotný nástroj, na který je možné, ačkoliv není nikterak velký, interpretovat prakticky veškerou klasickou varhanní literaturu. Nástroj byl vybrán jako jeden ze stěžejních, dokumentující vývoj varhanářství v českých zemích a byl v r. 2014-16 předmětem podrobného organologického výzkumu a dokumentace v rámci Programu na podporu aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje národní a kulturní identity Ministerstva kultury."


Výňatek z posudku cítovských varhan od diecézního organologa Štěpána Svobody, 2019.

103 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page