top of page
  • Marta Dušková

V neratovickém regionu bude stát Noemova archa

NERATOVICE - Při slově kostel si každý pravděpodobně vybaví gotickou či barokní stavbu. Jak by měla ale vypadat sakrální stavba současnosti? Jen těžko si lze představit, že architekti 21. století budou napodobovat stavby minulých staletí. Novodobá stavba by měla reflektovat současnou dobu.


Kostel Neratovice

Kostel Neratovice

Kostel Neratovice

Novodobých staveb kostelů moc nevzniká. Jen málokde kostel chybí a stavby hodné obdivu najdete všude ve světě. Město Neratovice však kostel nemá a byl to záměr komunistů založit město bez kostela. Neratovice jsou plné průmyslu a komínů. Ale dominanta tady chybí.


Kostel Nejsvětější Trojice a pastorační centrum Kardinála Josefa Berana bude stát na hranici Libiše a Neratovic na místě zarostlém křovinami a plném odpadků. Kolem kostela vznikne hřiště a park.


Návrh kostela pochází z dílny významného architekta Zdeňka Fránka, který se stal Architektem roku 2020. Návrh neratovického či libišského kostela je unikátní stavba, představující loď, Noemovu archu. Kostelní věž představuje člověka, který k lodi přistupuje a dotýká se jí. Kostel bude zasvěcen Nejsvětější Trojici a má sloužit k bohoslužbám a jako centrum společenského dění k pořádání koncertů, přednášek, výstav, workshopů, rodinných setkání.


Kostel staví farnost Neratovice za podpory Arcibiskupství pražského a mnoha dárců. Originální návrh stavby vyvolává protikladné emoce. Ale každá stavba či jiná činnost, která tzv. neodpovídá „normě“, vyvolává kritiku. Podrobné informace jsou k dispozici na www.kostelneratovice.cz.


Názor redaktorky

V komentářích ke stavbě kostela zaznívá: „Mně se návrh nelíbí. Proč nepostavíte normální kostel“?

Co je vlastně normální v architektuře? Co je možné považovat za normální v životě?

Normy či hranice si vymýšlíme my sami, ale každý z nás je originál. Nejsem sice věřící, ale kostely ráda navštěvuji. Obdivuji krásu staveb. A líbí se mi i tato.

Ostatně ani jiné novodobé sakrální stavby nejsou z pohledu zvyku či „normálnosti“ kostelem, jak si ho člověk v duchu představí. Zajímavou stavbou je například Kostel sv. Václava v obci Sazovice nebo novostavba římskokatolického kostela Martin v Krnově viz fotografie.

Možná to chce nadhled přijmout nové pojetí v životě a nedržet se vždy něčeho tradičního či „normálního“.

Nové kostely jsou otvírány nejen v čase bohoslužeb, ale i pro kulturní vyžití. Těžko si lze představit, že by bylo možno otevřít kostely, které jsou historickými památkami, síněmi výtvarného umění o něco víc než k bohoslužbám.


Kostel sv. Martina

Kostel sv. Martina

Kostel sv. Václava

Kostel sv. Václava

166 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page