top of page
  • Marta Dušková

V Čechách nosí tradičně dárky Ježíšek. Jaké vánoční postavy dominují jinde?

Rozdávání dárků je spojené s oslavami Vánoc zhruba od 19. století, kdy se objevují první písemné zmínky o obdarovávání rodiny, přátel či služebnictva. Vánoce se slaví v desítkách zemí po celém světě, jen tradice jsou jiné.

V Čechách naděluje dárky v podvečer Štědrého dne Ježíšek, na Slovensku Ježiško a v Budapešti Jézuska, stejná postava jen s jiným jménem. V Německu se dělí o vánoční nadílku vánoční muž Weihnachtsmann a Christkind, který nosí dárky i v Rakousku.

Svatý Mikuláš naděluje v Polsku a na západní Ukrajině, v Rusku, Bělorusku a na východě Ukrajiny vládne Děda Mráz.


Ve Skandinávii úřadují Julemanden, Jultomten a Julenissen, ve Finsku pak vousatý dědeček Joulupukki.


Papá Noel nosí dárky dětem ve Francii, Španělsku, Portugalsku a v Itálii, v Nizozemsku kraluje Santa Claus, respektive svatý Mikuláš – SinterKlass. Výjimkou je Katalánsko, kde děti obdarovává strýček Kakánek El Tió de Nadal, což je ve skutečnosti poleno s usměvavou namalovanou tváří na jednom konci.


Štědrý den je svátkem teprve od roku 1990 a den volna je v Evropě spíše výjimka. 24. prosinec je dnem volna ještě v 11 zemích Evropy a 3 dalších zemí ve světě. Samotný Štědrý den není součástí Vánoc ani podle křesťanských církví, je to vlastně poslední den adventu. Samotné vánoční svátky začínají dnem narození Páně 25. prosince – Boží hod vánoční a 26. prosince se slaví svátek sv. Štěpána prvomučedníka.


Ať už k vám nosí dárky Ježíšek, Santa Claus či Děda Mráz, užijte si vánoční pohodu v rodinném kruhu či mezi přáteli.

102 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page