top of page
  • Obrázek autorakanalemmelnik

Vedoucí mělnické knihovny: V lednu chystáme Týden knihovny a v novém, až oficiálně otevřeme

MĚLNÍK - Městskou knihovnu v Mělníku vede Hana Lumpeová už od roku 2000. Před tím už ale v knihovně, tehdy ještě okresní, pracovala jako metodička pro neprofesionální knihovny na okrese Mělník. Podle vlastních slov si vyzkoušela i práci v půjčovně.


Jak se těšíte na provoz v nových prostorách?

Já se těším hodně. Vila Karola je sice nádherná a stojí na krásném místě, ale prvotně byla určená pro bydlení, takže pro potřeby knihovny nebyla úplně nejvhodnější. Knihovna v ní sídlila od roku 1981, a v té době to pro ni znamenalo zásadní zlepšení prostorových podmínek. Od té doby se knihovna rozrostla a také nabídka služeb, které dnes knihovny nabízejí, je podstatně širší. Tady jsme byli dost limitování omezeným prostorem. V novém místě máme k dispozici sálek, kde se budou konat například besedy pro školy. A už jen tady je velký posun. Děti se nebudou muset mačkat na stoličkách mezi regály v dětském oddělení, ale budou mít pohodlné sezení v sále a nebude je rušit běžný knihovní provoz.


Jak vůbec probíhal přenos/převoz knih? Vím, že se kdysi mluvilo o živém řetězu, což zřejmě nebylo možné i vzhledem k stále trvající pandemii.

Přestěhování knih bylo tou nejtěžší věcí. Knihy jsme museli složit do krabic a přepravek, pokud možno tak, abychom co nejméně rozházeli jejich řazení. Vlastní převoz knih nám zajistily mělnické technické služby, kterým za to mnohokrát děkujeme. V nové knihovně je zase z krabic vybalit a zařadit do regálů. A protože jsme spojovali oddělení pro dospělé, oddělení pro děti a studovnu do jednoho prostoru, tak jsme se snažili dopředu naplánovat i rozvržení do většího počtu regálů.

Živý řetěz se kvůli pandemii koronaviru neuskutečnil. Byla by to jistě hezká happeningová akce a upozornění na to, že se knihovna stěhuje. Ale určitě bychom ji takhle nepřestěhovali celou.


Chystáte slavnostní otevření?

Knihovnu jsme otevřeli už 7. prosince, ale nebyla to žádná slavnostní oficiální akce, protože nám to neumožňovala epidemiologická situace. Slavnostní otevření tedy chystáme na 11. ledna a budeme novou knihovnu představovat rovnou celý týden. V říjnu jsme kvůli stěhování přišli o celostátní akci Týden knihoven, proto jsme se rozhodli udělat si „Týden knihovny a v novém“ až otevřeme. Hned v pondělí bude slavnostní otevření s krátkým kulturním programem a na naše čtenáře se přiletí podívat i netopýr Čtenda. Plánujeme workshopy, tvůrčí čtení a tvoření pro děti, autorské čtení Barbory Walterové Benešové, ukázkovou lekci trénování paměti. A také chceme v tomto týdnu vyhodnotit výtvarnou soutěž pro děti Sněhová vločka pro Čtendu a zimní vědomostní kvíz, který je určen pro dospělé čtenáře.

Čtenářům chceme nabídnout první registraci zdarma a také prohlídku po knihovně s komentářem. Přeci jen je to úplně nový prostor, všechno je jinak rozložené než ve vile Karole a nám i čtenářům bude chvíli trvat, než se s novým uspořádáním sžijeme. Tak bychom jim to chtěli trochu usnadnit.


Jakým počtem knih zhruba mělnická knihovna disponuje? A co všechno si mohou čtenáři půjčit?

Máme zhruba 70 tisíc svazků. Největší část tvoří knihy. Dále nakupujeme časopisy, začali jsme doplňovat i audioknihy a stolní hry.


Jak se vůbec vybírají nové tituly, které se do knihovny pořizují?

Sledujeme ediční plány nakladatelů, u některých máme jako knihovna možnost i dopředu objednávat knihy. Při nákupu vycházíme i z toho, jaké knihy, a kterých autorů se nejvíce půjčují. Někdy nás na zajímavý titul upozorní i čtenáři. A pokud si myslíme, že kniha by se mohla půjčovat, koupíme ji. U titulů, u kterých nepředpokládáme větší zájem, nabízíme čtenáři možnost vypůjčit knihu z jiné knihovny prostřednictvím meziknihovní výpůjční služby. To hodně využívají třeba studenti.


Jaké novinky na čtenáře čekají?

Novinek bude několik. Protože jsme současně se stěhováním přešli i na modernější knihovnický systém a ten nám umožní rozšířit nabídku služeb. Asi nejviditelnější je možnost půjčit si přes náš katalog e-knihu. Další novinkou je možnost prodloužit si výpůjčky knih přímo z našeho katalogu po přihlášení do čtenářského konta. Výpůjčky se musí samozřejmě prodlužovat před ukončením výpůjční doby, nesmí na ně mít rezervaci další čtenář a je to možné pouze jednou. Novinkou je také online registrace s platbou registračního poplatku na účet.


Jak vůbec funguje systém půjčování e-knih?

Čtenář, který si chce půjčovat e-knihy, musí být zaregistrován v naší knihovně a mít ve čtenářském kontě uvedený e-mail. Se stejným e-mailem se musí zaregistrovat na palmknihy.cz a pak si stáhnout do svého čtecího zařízení aplikaci eReading.cz, která je zdarma na Google Play pro Android nebo přes App store pro iOS.

A pak už si čtenář může půjčovat. Na webu mekuc.cz/knihovna si vybere katalog a přihlásí se do svého čtenářského konta. Vybere si e-knihu, kterou si chce půjčit, musí odsouhlasit podmínky e-výpůjčky a vybere možnost vyžádat si e-knihu. Poté se výpůjčka uskuteční, objeví se informace o půjčení e-knihy a platnosti výpůjčky. Po přihlášení do stažené aplikace eReading si knihu stáhněte do svého čtecího zařízení.


Jaký je zájem o elektronické knihy?

E-knihy jsme teprve začali půjčovat, ale doufáme, že o ně zájem bude. Určitě tuto službu využijí čtenáři, kteří hodně cestují hromadnou dopravou a jsou zvyklí si při cestě číst. A nebo při cestách na dovolenou. Je určitě jednodušší vézt čtečku nebo tablet než několik knih.


Půjčujete třeba i audioknihy?

Ano, půjčujeme i audioknihy. Začali jsme je nakupovat teprve letos, takže nabídka zatím není příliš pestrá, ale budeme ji postupně rozšiřovat. Jediným omezením pro nás je, že zvukový záznam (audioknihu) můžeme půjčit až po uplynutí 9 měsíců od jeho nákupu, respektive vydání.


Barbora Walterová Benešová



Co poskytuje knihovna celý týden:

- Registrace nových čtenářů zdarma (děti i dospělí)

- Prohlídka knihovny s výkladem – každý den v 11:00 a v 15:00 (ve smyslu individuálního seznámení s jednotlivými odděleními)

- Do konce týdne mohou děti nosit své výrobky do soutěže Sněhová vločka pro Čtendu. Všechny vločky budou vystavené v dětském oddělení knihovny. O vítězných vločkách můžete rozhodovat i vy svým hlasováním v knihovně. Pět výherců vyhlásíme v sobotu 16.1. Cenou budou knihy dle vlastního výběru.

- Do konce týdne mají dospělí možnost odevzdat novoroční kvíz. Pět výherců budeme losovat v sobotu 16.1. v 11:30 v knihovně. Cenou budou knihy dle vlastního výběru.

- Výstava ve foyeru MKM – Karel Čapek (leden – březen)


PONDĚLÍ 11. 1. 2021:

- Slavnostní otevření knihovny – projev pana starosty, dále se zúčastní pan místostarosta a architekt knihovny

- vystoupí studenti ZUŠ hudební obor

- odpoledne se dostaví děti z Dětského rádia Mělník - reportáž z terénu

- pár záběrů přijde udělat regionální televize

- Od 13:00 do 15:00 mohou děti v knihovně potkat našeho malého maskota Čtendu, který pro ně bude mít drobný dárek.


ÚTERÝ 12. 1. 2021:

- 14:00 - 15:00 workshop - tvůrčí čtení pro malé děti z knížky V knihovně je lev a výroba netradičních vzpomínkových záložek.

- 17:00 Autorské čtení Barbory Walterové Benešové z její nové knihy Síla naděje


STŘEDA 13. 1. 2021:

- 14:00 – 15:00 workshop – tvůrčí čtení pro děti školního věku z knížky Dívka, která chtěla zachránit knihy.

- 15:00 – 16:30 – výroba létajícího netopýra Čtendy – velkého ochránce knih


ČTVRTEK 14. 1. 2021:

- 13:00 – 14:00 ukázková lekce TRÉNOVÁNÍ PAMĚTI pro veřejnost


SOBOTA 16. 1. 2021:

- 11:00 vyhlášení vítězných dětských prací – vloček pro Čtendu. Cenou pro pět výherců bude voucher na knihy dle vlastního výběru.

- 11:30 losování pěti výherců Novoročního kvízu. Cenou voucher na knihy dle vlastního výběru.

4 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page