top of page
  • Marta Dušková

Velký Borek se může pochlubit ojedinělým projektem

Jedinečný projekt s názvem Stezka koření vznikl v obci Velký Borek. U nově obnovené polní cesty z Velkého Borku do Mělnické Vrutice byla vybudována Stezka koření, kde je umístěno osm panelů, které seznámí zájemce o nejpoužívanějších druzích koření a jejich historií.


Stezka končí u areálu firmy Benkor v Mělnické Vrutici, která se právě na výrobu koření specializuje. V areálu je vybudováno muzeum, které je možné navštívit po telefonické domluvě na telefonech 724 133 559 nebo 315 624 231.


Podrobné informace o stezce jsou zveřejněny v tiskové zprávě Heleny Vavřinové, starostky obce, která je k dispozici u článku.


Foto je z archivu obce Velký Borek.


Stezka koření je jen ve Velkém Borku

V letošním roce obec Velký Borek provedla obnovu dvoukilometrové polní cesty z Velkého Borku do Mělnické Vrutice. Nyní slouží jako bezpečné propojení dvou částí obce pro cyklisty a pro pěší. Podél cesty také vznikla naučná Stezka koření, která končí u areálu firmy BENKOR, která se specializuje na výrobu koření, bylin a sušené zeleniny. Na osmi panelech podél stezky se dozvíte spoustu zajímavých informací o nejpoužívanějších druzích koření a o jeho historii.


K naší obci neodmyslitelně patří firma Benkor a vůně koření, která se kolem ní šíří do celého okolí. Když se před 14 lety chystal strategický plán rozvoje naší obce, navrhla jsem do něj zařadit vybudování muzea koření. To se z mnoha důvodů nepodařilo zrealizovat. Nakonec, když jsme se loni pustili do projekční přípravy obnovy polní cesty do Mělnické Vrutice, která vede přímo nad firmou BENKOR, nabídlo se vybudování naučné stezky koření podél této cesty s tím, že firma do budoucna vybuduje muzeum ve svém areálu.


Muzeum ani stezku koření nikdo v naší republice nemá. Před několika lety ovšem přichystala jednorázovou výstavu o historii koření paní Mgr. Petra Zíková z Regionálního muzea a galerie v Jičíně. Paní magistra jako správná muzejnice měla výstavu pečlivě uschovanou, a tak jsme se domluvily na tom, že nám své materiály upraví pro naši stezku a stane se odborným garantem našeho projektu. Do přípravy se také aktivně zapojila paní Mgr. Pravdová, jednatelka firmy BENKOR. Grafiku a výrobu desek si vzal na starost pan Kubek z firmy FARGO STUDIO. Práce to byla náročná, trvala několik měsíců, snažili jsme se společně doladit každý detail. O výrobu a instalaci dřevěných stojanů se postaral František Dvořáček a plechové stříšky na ně vyrobil Martin Nesládek z firmy ALUCA. Velké poděkování patří novému jednateli firmy BENKOR Ing. Josefu Palasovi, který se rozhodl, že veškeré náklady na vybudování stezky ve výši 88 550 Kč uhradí jeho firma.


Berličky pro dravce

Podél cesty z Velkého Borku do Mělnické Vrutice jsme také umístili 12 berliček pro dravce. Berličky ve tvaru písmene T jsou tyče z žárově zinkované trubky opatřené bidýlkem z tvrdého dřeva. Berličky slouží k usnadnění lovu dravcům a sovám na zemědělských pozemcích. Velké plochy polí totiž znemožňují usednutí a odpočinek a ztěžují dravcům a sovám lov. Znamenají vysilující létání, oddech daleko od lovišť, případně je nutí k pěšímu lovu. Berličky se umisťují také v blízkosti stožárů a vedení elektrorozvodných sítí, které dravce lákají k nežádoucímu posezení a kde dravcům hrozí úraz či smrt elektrickým proudem. Káně lesní je spolu s poštolkou obecnou nejrozšířenějším dravcem u nás. Káně patří do čeledi jestřábovitých a dříve se jí říkalo káně myšilov, protože její potravu představuje v našich podmínkách hlavně hraboš polní. Jeden hraboš spotřebuje ročně minimálně dva kilogramy obilí. Jedna káně lesní uloví za rok zhruba 2 000 hrabošů, zachrání tak 40 metráků obilí, ale i mnoho brambor, zeleniny, řepy atd.


Helena Vavřinová, starostka


Partnerství s firmou BENKOR

V tomto školním roce naše škola navázala partnerství s firmou BENKOR v Mělnické Vrutici. Na společné schůzce ředitelky školy a jednatele firmy Ing. Josefa Palase byly navrženy možnosti budoucí dlouhodobé spolupráce.

Cílem našeho projektu bylo seznámení dětí s různými druhy koření - od toho nejznámějšího, po ty méně známé druhy, společná procházka, tvoření s kořením a diskuze. Naše cesta začala hned v prvním školním týdnu. Společně jsme prošli Stezku koření, která vede z Velkého Borku do Mělnické Vrutice, kde i firma BENKOR sídlí. Dozvěděli jsme se informace o historii, výrobě, ale i pokrmech, které jsou neodmyslitelně spojeny s kořením různého druhu. Tímto naše cesta ale nekončila. Během celého září jsme se snažili koření zapojit nejen do výuky, ale i do příjemného tvoření, které jsme i následně ve škole mohli ochutnat. Většina dětí včetně rodičů doma aktivně pekla, vařila a smažila pokrmy, které ozvláštnila různými druhy koření. Jemnou motoriku jsme trénovali pomocí práce s kořením, čichové buňky jsme potrápili s hádáním vůní, takže teď poznáme i netradiční koření jako je badyán, muškátový oříšek, nebo citronovou kůru a víme, kam můžeme s rodiči vyrazit na příjemnou procházku, kterou jen tak v naší republice nenajdeme. V našem projektu budeme i nadále pokračovat například v podobě celoročního sběru citronové a pomerančové kůry a spoluprací s firmou BENKOR, na kterou se moc těšíme.

Bc. Nikola Smolíková, učitelka ZŠ Velký Borek

34 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page