top of page
  • Marta Dušková

Veřejné čtení jmen obětí holocaustu – Jom ha-šoa v Mělníku

Jom ha-šoa je svátkem státu Izrael a připomíná šest milionů židovských obětí jedné z nejtragičtějších událostí lidských dějin – holocaustu (hebrejsky šoa). Den holocaustu a hrdinství je dnem, kdy se prostřednictvím vzpomínkových obřadů připomíná památka obětí holocaustu.

Každý rok se po celé republice realizuje Veřejné předčítání jmen obětí holocaustu. V Mělníku se veřejné čtení uskuteční v pátek 28. dubna ve 14 hodin již tradičně v parku mezi chrámem sv. Petra a Pavla a ZUŠ Mělník. Připomínková akce Veřejné čtení jmen obětí letos vstoupí do svého 17. ročníku.


„Jako každý rok budeme společně číst jména lidí, kteří byli během druhé světové války pro svůj původ nacisty nespravedlivě pronásledováni a zavražděni. Stejně jako v minulých letech se touto akcí připojujeme k uctění památky hrdinů a obětí holocaustu, který nese název Jom ha-šoa ve ha gvura (Den holocaustu a hrdinství) a upomíná na den zahájení povstání židovských vězňů nacistického ghetta ve Varšavě. Odvaha a hrdinství vězňů varšavského ghetta i všech dalších, kteří se odhodlali hájit právo na důstojnost nejen svou, ale i všech dalších utlačovaných a ponižovaných, je pro nás dodnes inspirací.

Osvobozením z koncentračního tábora a návratem do vlasti to neskončilo. Před většinou osvobozených vězňů se otevírala neznámá realita – ztracené rodiny, ukradený majetek, zničený domov, zmařené sny. Mají zůstat ve vlasti a začít znovu? Nebo začít znovu v nové zemi? Má cenu žít dál? Lze navázat na ztracenou minulost? Je možné pokračovat tam, kde byl byl život zpřetrhán?

Tématem letošního ročníku je vyrovnání se s minulostí a nutnost rozhodnout se, jakým směrem se vydat dál. Hledání nových životních cest, nových možností, nového směru, budování si nové identity, nové rodiny, nové budoucnosti“.

Jana Korábová a Institut Terezínské iniciativy

Na úvodní fotografii: Hala se jmény obětí holocaustu v památníku Jad vašem v Jeruzalémě. | FOTO: David Shankbone / Wikimedia Commons /Public Domain

9 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page