top of page
  • Marta Dušková

Vladimír Veselý a jeho žáci Ve Věži

Výstava s názvem Vladimír Veselý a jeho žáci je k vidění v galerii Ve Věži v Mělníku a je věnována památce zakladatele této galerie akademickému malíři Vladimíru Veselému, který letos v červenci zemřel ve věku nedožitých 90 let. Malíř a grafik byl i výjimečným výtvarným pedagogem, který na mělnické základní umělecké škole učil výtvarné umění a vzdělal v tomto oboru několik generací.

Výstava v galerii, kterou je možné shlédnout až do neděle 7. listopadu, je věnována dílu Vladimíra Veselého a jeho žáků Aidy Legnerové Líhové, Olgy Vychodilové, Olgy Otáhalové, Pavla Šimrala a Vladimíra Líbala. Každý z výtvarníků, ve kterých Veselý jako pedagog probudil jejich výtvarný talent, tvoří svým osobitým stylem dodnes.

Vladimír Veselý je autorem pláten, volné grafiky, ex libris, věnoval se za svého života i smaltu a polychromovaných dřevěných asambláží.


V roce 2004 mu byl udělen Stříbrný řád města Mělník a v roce 2018 byla v průchodu Pražské brány odhalena pamětní deska u galerie Ve Věži, kterou založil. Mělník nebyl jeho rodištěm, ale neustále se do něj vracel a zanechal po sobě nesmazatelnou stopu.

Malíř Vladimír Veselý ve svých dílech především obdivoval a oslavoval ženu, která pro něj byla nehynoucím motivem a inspirací ve všech druzích umění.

Podrobné informace o životě malíře Vladimíra Veselého jsou zveřejněny u pozvánky na výstavu na www.mekuc.cz nebo ZDE.


Dílo Vladimíra Veselého je prezentováno v galerii na jeho stránkách ZDE.




24 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page