top of page
  • Marta Dušková

Vláda prodloužila nouzový stav o dalších 30 dnů

Přísnější opatření platí od dnešního dne 27. prosince a mají platit do 10. ledna 2021. Nouzový stav je prozatím prodloužen do 22. ledna 2021. Česká republika přešla do 5 protiepidemického stupně vzhledem ke zhoršující se epidemické situaci.



Přehled opatření

Zákaz vycházení

Byl prodloužen noční zákaz vycházení, který nyní začíná ve 21 hodin. Ve stejnou dobu musí zavřít všechny prodejny a služby včetně výdejních okének.

Na Silvestra rovněž platí zákaz vycházení od 21 hodin do 5 hodin.


Shromažďování

Venku a uvnitř se mohou setkávat maximálně dva lidé vyjma rodinných příslušníků. Účast na svatbách, pohřbech a vstupu do registrovaného partnerství je stanovena do nejvýše patnácti osob. Pro církevní a jiná náboženská shromáždění je snížena kapacita na deset procent míst k sezení. Nově je povolen hromadný zpěv za podmínky, že zpěváci či sbor budou odděleni od ostatních účastníků.


Obchody

Kromě potravin a drogérií zůstanou otevřené lékárny, optiky, trafiky, květinářství, zámečnictví, automobilové myčky nebo výdejny zásilek. V pátém stupni mohou být otevřené obchody ovšem jen s nabídkou základního zboží i v neděli. Supermarkety budou rovněž nabízet jen základní zboží.


Restaurace, bary, služby, fitness centra

Opět dochází k uzavření restaurací i služeb jako kadeřnictví, pedikúra, manikúra. Zákaz platí i pro ubytovací služby, posilovny, welness a bazény. Restaurace mohou nabízet jídlo pouze přes okénko.


Školství

Až do 10. ledna budou v provozu pouze mateřské školy a první a druhé ročníky základních škol. V platnosti zůstávají výjimky pro speciální školy, praktické vyučování, praxe, zkoušky či individuální konzultace. Pro ostatní žáky platí od 4. ledna distanční výuka.


Lyžařské vleky a trhy

Zákaz se týká i provozu lyžařských vleků a lanových drah. Na tržištích, v tržnicích a mobilních provozovnách je povolen pouze prodej potravinářského zboží.


Úřady

Na nezbytně nutnou dobu bude omezen i provoz úřadů, institucí a rozsah úředních hodin pro veřejnost.





201 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page