top of page
  • Marta Dušková

Vláda prodloužila podpůrný program Antivirus a schválila Národní strategii

V pondělí 19. dubna rozhodla vláda o dílčích změnách v některých oblastech v souvislosti s pandemií. Aktuálně se zabývala zhoršující se bezpečnostní situací České republiky vzhledem k současným událostem.



Podpůrné programy

Program Antivirus patří mezi nejvyužívanější podpůrné programy na pomoc zaměstnavatelům.

Vláda rovněž předloží návrh novely zákona o mimořádném příspěvku zaměstnanci při nařízené karanténě. Vyplácení podle dosud platného zákona má skončit k 30. dubnu, vláda se shodla na jeho prodloužení až do konce června.


Školství

Od středy 21. dubna je povolena činnost dětských skupin v Karlovarském a Královéhradeckém kraji, v ostatních regionech je povolena jen pro děti, které dosáhly pátého roku věku.

Od soboty 24. dubna bude spuštěno plošné testování na vysokých školách. Testovat se budou studenti, kterým bude následně od 26. dubna povoleno zúčastnit se prezenční výuky. Testování nejméně jednou za sedm dní bude jednou z podmínek účasti na prezenční výuce.

Rovněž k tomuto datu se budou moci středoškoláci účastnit praktické výuky. Studenti posledních ročníků vysokých škol mohou nastoupit na praktickou a klinickou výuku.


Bezpečnost státu

Vzhledem ke zhoršující se bezpečnostní situaci a hybridním hrozbám, jimž musí Česká republika čelit, vláda schválila Národní strategii pro čelení hybridnímu působení, kterou společně zpracovaly Ministerstvo obrany, Ministerstvo vnitra, zpravodajské služby, Úřad vlády a další. Na základě posledních událostí rovněž vláda rozhodla o vyřazení ruské firmy Rosatom z tendru na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany.


Podrobné informace z jednání jsou zveřejněny v tiskové zprávě ze dne 19. dubna ZDE.

49 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page