top of page
  • Marta Dušková

"Vraťte nám vlasy" se stalo heslem demonstrace v reakci na násilný zátah v roce 1966

Městská knihovna Mělník připravila v rámci doprovodného programu k výstavě Měli jsme underground a máme prd!, která pokračuje i v roce 2022, přednášku a besedu s názvem Vraťte nám vlasy!. Přednáška v podání historika Petra Blažka ve čtvrtek 20. ledna přibližuje nelehký život hippies, vlasatců a prvních mániček za bývalého režimu.

Na konci srpna 1966 vyhlásil ÚV KSČ celostátní kampaň proti „pronikání nevkusu do úpravy účesů u chlapců a mladých mužů. Tento kulturní vzdor či konflikt vzrůstal mezi mladými, kteří začali dávat najevo, že jsou jim cizí oficiálně deklarované hodnoty, cíle a kulturní normy rodičů. Vzdor se projevoval na Východě i Západě příklonem k novému druhu hudby, specifickým způsobem oblékání a úpravy zevnějšku, novými tanci, změnou způsobu trávení volného času či odlišným postojem k sexualitě.

Do kampaně proti vlasatcům se zapojila řada institucí, ale hlavní represivní roli sehrála Veřejná bezpečnost vyhlášením celostátní akce Vlasatci. Během několika týdnů bylo evidováno a různým způsobem postiženo okolo čtyř tisíc osob. Za máničky neboli vlasatce byly považovány osoby s dlouhými vlasy, neupraveným zevnějškem s nevhodným či vulgárním chováním. Takto charakterizovala Komunistická strana Československa mladé muže s dlouhými vlasty, které se rozhodla v roce 1966 rozehnat a začal největší násilný zátah pro máničkám.


Mladíci s dlouhými vlasy byli zavírání a násilně stříháni. Ministerstvo vnitra (zdroj Mladá Fronta Dnes) sestavilo v roce 1966 podrobnou mapu Československa podle výskytu vlasatců.


Reakcí na represe byla demonstrace 20. září 1966, kde protestující vykřikovali hesla Vraťte nám vlasy nebo Pryč s holiči.


O tom všem je nejen zmiňovaná přednáška, ale i kniha autorů Petra Blažka a Filipa Pospíšila s názvem Vraťte nám vlasy.


„Faktem je, že reakce většinové společnosti na tuto komunistickou kampaň byla příznivá. Tolerance vůči menšinám tehdy nebyla velká,“ řekl historik Petr Blažek, spoluautor knihy o zátahu KSČ na máničky.


Písničkář Jaroslav Hutka:

„Snažili se mě přesvědčit, ať se ostříhám, že mi to nesluší. Ať jsem rozumný. Odmítl jsem. Tak mi řekli, že budu mít problémy.“



17 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page