top of page
  • Obrázek autorakanalemmelnik

Vyhlášení stavu hromadného postižení osob

Aktuální zpráva Středočeského kraje ze středy 3. března:

MLADÁ BOLESLAV A BENEŠOV: STAV HROMADNÉHO POSTIŽENÍ OSOB

Vzhledem k akutní situaci vyhlásilo představenstvo krajské nemocnice v Mladé Boleslavi a krizový štáb v Benešově stav hromadného postižení osob. Situace se zhoršuje ve všech okresech kraje; krajský krizový štáb bude na svém zítřejším zasedání zvažovat vyhlášení stavu hromadného postižení osob pro celé území Středočeského kraje.

Situace v lůžkových zařízeních Středočeského kraje se podobně jako v ostatních částech ČR zhoršuje. K dnešnímu ránu je s onemocněním covid 19 hospitalizováno 768 pacientů, z toho 156 ve vážném stavu. Akutní situace je v Klaudiánově nemocnici v Mladé Boleslavi a v Nemocnici Rudolfa a Stefanie v Benešově, které již vyčerpaly své kapacity a k dnešnímu dni vyhlásily stav hromadného postižení osob.


Stav hromadného postižení osob je mimořádná událost, při níž se zdravotnická zařízení dostávají do režimu provozu, kdy úroveň poskytované péče, z důvodu relativního či absolutního nedostatku zdrojů, již neodpovídá běžnému standardu poskytování zdravotní péče v ČR. Poskytovatel zdravotní péče/či vedení kraje jej vyhlásí v případě vyčerpání všech běžně provozovaných i reprofilizovaných lůžkových kapacit, kdy již není schopen další kapacity vytvořit či při dalším navyšování počtu lůžek garantovat očekávaný rozsah a kvalitu poskytované péče.


V rámci tohoto stavu jsou mj. rozšířena covid oddělení na maximálně možnou kapacitu, navýšeny počty ventilovaných lůžek na maximum, do péče o covid pacienty jsou zapojena i ta zařízení, která tuto péči dosud neposkytovala. Operační výkony jsou v postižených zařízeních omezeny pouze na výkony, jejichž odložení by bylo spojeno s rizikem bezprostředního zhoršení zdravotního stavu. I po uvedení zdravotnického zařízení do výše uvedeného režimu bude zajištěno poskytování neodkladné péče těm pacientům, jejichž stav bude vyžadovat neodkladné ošetření.

6 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page