top of page
  • Marta Dušková

Víkend patřil vzpomínce na automobilového závodníka Jiřího Kristiána Lobkowicze

Pražská Veteran Rallye 2022 odstartovala o víkendu 21. - 22. května Vzpomínkovou jízdu Jiřího Kristiána Lobkowicze.

Vzpomínkovou jízdu na počest automobilového závodníka Jiřího Kristiána Lobkowicze zahájil v sobotu start v Chvalské tvrzi, poté následovala výstava vozidel a jízda pravidelnosti. Vzpomínková jízda pokračovala v neděli a akci ukončila odpolední výstava vozidel na Zámku Mělník.


Desítky lidí obdivovali krásné a nablýskané veterány na nádvoří zámku. Mezi pravděpodobně nejdražší exponát patřila Tatra 77 z vyšší třídy luxusních vozidel. Hodná obdivu byla i krásná replika Buggatti 35 českého výrobce Petra Samohýla.


Vzpomínková jízda se uskutečnila na počest Jiřího Kristiána Lobkowicze (1907-1932), který byl známý československý automobilový závodník. Byl příslušníkem mělnické větve šlechtického rodu Lobkowiczů. Poprvé startoval jako 21letý v roce 1928 v závodě do vrchu Mělník-Pšovka a od té doby se zúčastnil do roku 1932 patnácti závodů. Aby před rodiči utajil své první starty na závodech, zapisoval se do startovních listin pod krycím jménem Hýta. Při posledním závodě u Berlína v roce 1932 tragicky zahynul. Je pochován v rodinné hrobce v Hoříně u Mělníka.

57 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page