top of page
  • Marta Dušková

Víte, kolik svátků se vejde do 1. října?

Významný je Mezinárodní den lékařů, který se slaví od 1. října 1984 z podnětu Mezinárodního hnutí lékařů za odvrácení jaderné války. Tento den si zaslouží být vyhlášeným Mezinárodním dnem na počest všem lékařům zachraňujícím životy lidí. Jedná se o obdivuhodné a náročné povolání, Hippokratova přísaha nemá hranice.

Mezinárodní den seniorů vyhlásila OSN v roce 1990 a poprvé se slavil v roce 1991.

Některá česká města se do oslav svátku seniorů zapojují a připravují zábavné programy. Snaží se vybudovat tradici oslav svátku seniorů a zvýšit povědomí o problémech, se kterými se senioři potýkají. Důvodem svátku je pravděpodobně zvyšování průměrného věku obyvatel, který je celosvětovým trendem. Vyšší životní standardy a zlepšující se lékařská péče jsou důvodem zvyšujícího se počtu seniorů.


Světový den vegetariánství byl jako celosvětový svátek vyhlášen v roce 1977 Mezinárodní vegetariánskou unií.


Smyslem tohoto dne je seznámit lidi s výhodami vegetariánství, ukázat alternativy stravy.

V tento den se slaví Mezinárodní den kávy, který vyhlásila Mezinárodní organizace pro kávu. Podle Wikipedie není přesné datum vzniku známo, ale první akce tohoto druhu se poprvé konala v Japonsku v roce 1983. Oslavy tohoto proslulého nápoje probíhají v Rakousku, Japonsku i v České republice. Káva je považována za povzbuzující nápoj a pití kávy je pro mnohé společenský rituál, jiný nemohou bez kávy začít běžný den. V poslední době se hovoří o pozitivních účincích kávy na zdraví. Káva obsahuje antioxidanty, které brání předčasnému stárnutí buněk, posilují nervový a imunitní systém a obsahuje dokonce více antioxidantů než zelený čaj či kakao.


Prvnímu říjnovému dni patří i Světový den cyklistiky, který asi není třeba představovat. Prostě i kolo má svůj den. Dalším svátkem, který se v tento den slaví, je Mezinárodní den hudby, který založili největší skladatelé 20. století a UNESCO jej pak vyhlásilo platným.


Názor redaktorky

Nevím, kdo vymýšlí mezinárodní svátky, ale z tohohle výčtu mi opravdový smysl dává snad jen Mezinárodní den lékařů. Naše seniory bychom si měli připomínat furt a měli by být součástí našeho života. Pro mě nemá žádný význam ani den kávy, protože bez ní den nezačnu. Já se přiznám, že o některých svátcích jsem nevěděla, ale klidně budu bez toho žít. Nicméně článek jsem napsala pro zajímavost.

25 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page