top of page
  • Marta Dušková

Výstavu je možné shlédnout prostřednictvím komentované video prohlídky

Výstava Václav Levý-doba-život-dílo, kterou v loňském roce připravilo Regionální muzeum Mělník k výročí 200 let od narození Václava Levého, se už svého znovuotevření vzhledem k současné situaci nedočká.


Výstavu je možné shlédnout prostřednictvím komentované video prohlídky s kurátorem Lukášem Snopkem, která je náhradou za osobní návštěvu muzea.


Přání z muzea:

„Udělejte si kávu nebo třeba meltu (v době Levého narození byla v živé paměti napoleonská blokáda obchodu s Británií, kdy i káva na kontinent nesměla:-) a zaposlouchejte se do osudů zakladatele novodobého českého sochařství, jehož tvorba skýtá mnohem víc než jen známé skalní plastiky u Liběchova… Přejeme Vám hezký kulturní zážitek“!

Václav Levý je významný a trochu opomíjený sochař 19. století a jeho dílo připomínají nejen reliéfy v pískovcových skalách na Liběchovsku, ale jeho dílo je možné obdivovat v Praze, Vídni či Římě. Jeho umělecká dráha začala v Liběchově. Jeho dílo Čertovy hlavy, Blaník, jeskyně Klácelka a další skalní plastiky jsou dnes součástí pískovcových skal Kokořínska.


Podle některých zdrojů byl sochař zamlklý samorost, génius a alkoholik, nicméně to význam jeho díla rozhodně nezmenšuje. Václav Levý je zakladatel moderního českého sochařství a učitel sochaře Josefa Myslbeka. Vytvořil největší české sochy ve volném prostoru.

31 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page