top of page
  • Marta Dušková

Za poslední rok přibylo přes 1,7 milionu stromů

Stromořadí je stejná síť jako vodovody nebo kanalizace, stromy jsou infrastrukturou.

V rámci legislativní skupiny Ministerstva životního prostředí pro iniciativu Sázíme budoucnost je důležitá otázka ochrany dřevin ve městech.



Ministerstvo spolu se Státním fondem životního prostředí snaží podpořit výsadbu a obnovu zeleně. Obce, veřejné instituce i soukromé osoby mohou využít stomilionové dotace na zlepšení stavu parků, zahrad, sadů, pouličních stromořadí či alejí i na jejich návaznou péči.


Data o vysazených stromech, jejich druhovou skladbu nebo typ organizátora výsadby sbírá Nadace Partnerství na webu Sázíme pro budoucnost čtvrtým rokem. Do statistik se započítávají pouze stromy vysazené mimo les. Data jsou prezentována na webu Data – Sázíme budoucnost (sazimebudoucnost.cz). Za loňský rok bylo vysazeno 1,7 milionu nových stromů.


Cílem iniciativy Sázíme budoucnost je motivovat lidi k sázení stromů a dosáhnout symbolického vysazení 10 milionů stromů. Podle organizátorů se do výsadeb zapojilo 78 614 dobrovolníků, kteří sázeli stromy na 7 011 místech po celé republice.


Jaké stromy lidé nejčastěji sázejí, kdo jsou nejúspěšnější sazeči loňského roku, kteří si odnesli symbolické zlaté rýče, je možné se dozvědět v článku Přes 1,7 milionu stromů přibylo za poslední rok, zmapoval portál Sázíme budoucnost - Ministerstvo životního prostředí (mzp.cz).


19 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page