top of page
  • Marta Dušková

Za sbírkou na asistenci pro Martina se skrývá příběh…

VELTRUSY - Město Veltrusy zveřejnilo informace o sbírce na osobní asistenci pro Martina Ovsenáka a chce tímto požádat o podporu této potřebné věci a pomoci Martinovi a jeho okolí s nelehkým osudem.


Sbírku organizuje společnost ALSA https://spolecneprotibezmoci.cz/projekt/osobni-asistence-pro-martina. Na webových stránkách společnosti je zveřejněn příběh Martina, který sdílíme:


„Na začátku roku 2016 byl Martin normální zdravý muž. Hrál na kytaru, jezdil na windsurfu, chodil po horách, hrál zápasy v pingpongu, plaval, včelařil, pracoval naplno v IT oboru. Přes léto se ale objevily první potíže a na podzim následovala nečekaná diagnóza - ALS. Postupně ztrácel hybnost a schopnost artikulovat, stupňovaly se problémy s dýcháním. Dnes se Martin pohybuje pouze na elektrickém invalidním vozíku, dýchá pomocí plicního ventilátoru a dorozumívá se přes počítač ovládaný očima.

Tři měsíce před stanovením diagnózy se dali dohromady s nyní manželkou Lucií a o dva roky později se jim narodila dcerka. Díky ní je všechno veselejší. K ní má Lucie z předchozího vztahu ještě dvě malé děti.


Péče o domácnost, děti a manžela je velmi náročná, k tomu se přidává i veškeré papírování, zajišťování, kontakt s úřady a další. Rodině velmi pomáhá paní pečovatelka, která zaskočí Lucii na dobu, kdy potřebuje zajet pro děti do školy, na nákup, zařizovat vše potřebné nebo jen tak na procházku s dětmi. Protože Martin musí mít dohled 24 hodin denně, je pečovatelská pomoc zcela zásadní. Bez ní by to nešlo. A vzhledem k tomu, že po jarní covidové přestávce jim společnost Procare již neobnovila denní docházku zdravotní sestry, je všechno o to těžší.


Pečovatelská pomoc vychází měsíčně na cca 12.000 Kč. Na polovinu přispívá ALSA.

Vaše příspěvky by rodině pomohly tuto pomoc zajistit v potřebném rozsahu.

Celý příběh najdete ZDE.“


40 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page