top of page
  • Obrázek autorakanalemmelnik

Zarybňování řeky Labe pokračuje. Děti společně s rybáři vysadili do řeky půl tuny ryb

Třeťáci a páťáci ze základní školy Libiš společně s rybáři vypustili do řeky Labe v Neratovicích dalších 500 kilogramů ryb. Akci pořádá už devátým rokem neratovická společnost Spolana, která je součástí rafinérské a petrochemické skupiny ORLEN Unipetrol. Vysazováním se podnik podílí na rozšiřování rybí populace v řece, a pomáhá tak zlepšovat její ekosystém. Vedle Spolany a Českého rybářského svazu se projektu účastní také Ekologické centrum Kralupy nad Vltavou. Projekt si současně klade za cíl vzbudit u dětí ze základních škol zájem o životní prostředí. Díky tomuto ekologickému programu organizátoři doposud vypustili do Labe celkem 8 tun ryb v hodnotě přibližně 530 tisíc korun.

„Ryby vysazujeme dvakrát ročně v Neratovicích v těsné blízkosti areálu Spolana ve spolupráci s místním rybářským svazem a ekologickým centrem. Pozitivním ukazatelem čistoty vody v okolí je jejich dobrá kondice i stav tamní rybí populace," popisuje Miroslav Falta, jednatel Spolany, a pokračuje: Dlouhodobě se zapojujeme do péče o životní prostředí i skrze projekty společenské odpovědnosti, kterými jsou například chov včel medonosných v našem výrobním areálu, podpora hnízdění sokolů stěhovavých nebo právě zarybňování řeky Labe.“


„Na akci jsme pozvali žáky třetí a páté třídy, protože je důležité, aby už i oni získávali povědomí o odpovědném chování k životnímu prostředí. Připravili jsme pro ně spoustu naučně-zábavných aktivit, například kvíz na téma Ryby a vše, co se týká vody,“ komentuje lektorka Ekologického centra Kralupy nad Vltavou Hana Matějková. „My bychom tímto chtěli Spolaně moc poděkovat za pozvání. Děti jsou z celé akce nadšené, mají možnost strávit celé dopoledne v přírodě a seznámit se s druhy ryb,“ uvádí učitel Základní školy v Libiši Stanislav Mathaus.

Rybáři společně s žáky libišské základní školy oživili podzimní vody řeky Labe o známé druhy ryb. Nechyběl mezi nimi okoun říční, amur bílý nebo kapr obecný. Tyto druhy ryb vytvářejí v řece vyvážené společenství, které plní řadu ekologických funkcí. Díky zástupcům rybářského svazu tak měly děti možnost dozvědět se o mnoha druzích ryb celou řadu zajímavých informací.


Spolana je vedle zarybňování Labe a chovu včel také aktivní v podpoře ohroženého sokola stěhovavého. Ve spolupráci s neziskovou organizací ALKA Wildlife se stará o sokoly od roku 2015. Celkem se zde vylíhlo již pět mláďat. Vliv výroby ve společnosti Spolana na životní prostředí se v posledních letech výrazně snížil. Okolí výrobního areálu, zejména dočišťovací nádrž, je vyhledávaným útočištěm řady chráněných a ohrožených živočišných druhů. Čistotu areálu potvrzuje přítomnost vydry říční, čírky obecné, ledňáčka říčního nebo pstruha obecného, tedy živočichů vysoce citlivých na kvalitu životního prostředí.


37 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page