top of page
  • Marta Dušková

Záchrana kulturního dědictví je vždy záslužným činem

Zámeček Turbovice, který leží v katastru osady Skuhrov, byl před pár dny prohlášen za kulturní památku. Součástí zámečku či spíše letohrádku je i vzácný vinařský kládový lis. Konečně bude moci dojít k jeho opravě.


Majitel této kulturní památky je rodinné Vinařství Válkovi. Společně s vinicemi spolu s koupí pozemku od Jiřího Jana prince z Lobkowicz získali v roce 2019 i nemovitost bývalý zámeček Turbovice. Kdysi skvostný letohrádek od roku 1945 po vystřídání několika majitelů a nájemců chátrá.



Po vyhlášení kulturní památkou chtějí majitelé přistoupit společně se státními institucemi a podporovateli letohrádku k opravě a vrátit mu zašlou slávu a zachránit i vzácný kládový list, který je umístěn na původním místě v lisovně.


"Zámeček je nyní v dezolátním stavu, a tak jsme si vědomi, že jeho záchrana bude jak časově, tak finančně velmi náročná. Věříme však, že se nám tento nelehký záměr podaří s podporou státních institucí dotáhnout až do konce a zámeček bude opět ozdobou vrchu Turbovice.


Rod Turbů se na historickém vývoji, politice i kulturním životě mělnické lokality, zejména pak především v Borku a na Skuhrově podepsal velkou měrou.


V dubnu 1729 koupil Skuhrov i s přilehlými vinicemi rytíř Jan František Turba. Na tehdejší vinici Vlková pak nechal vystavěl zámeček, kde rodina Turbů pobývala celou dobu až do svého odchodu v roce 1796. Součástí letohrádku je také doposud dochovaný kládový vinařský lis. Na pozemku se nachází dvě patra sklepů a studna hluboká 48 m, z níž se vytahovala voda okovem". Podrobnější informace ZDE.


Majitelům lze jen popřát, ať se tento jejich ušlechtilý záměr záchrany kulturní památky podaří.


Použité fotografie jsou z archivu Vinařství Válkovi.

128 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page