top of page
  • Marta Dušková

Zákaz nevyžádaných telefonátů zvýšil od července počet stížností

Novela zákona o elektronických komunikacích č. 374/2021 Sb., kde je zahrnut i zákaz nevyžádaných telefonátů, tedy zákaz telemarketingu, začala platit od

1. července. Přesto nebo právě proto bylo za červenec stížností na nevyžádané telefonické nabídky víc než za celý loňský rok. Znamená to, že novela zákona funguje, jak má.

Zvýšení stížností po 1. červenci 2022 jsou důkazem osvěty Českého telekomunikačního úřadu, protože lidé o změně zákona, který má zabránit nevyžádaným telefonátům, vědí.


Dřív si stěžovat často ani nešlo, pokud náhodou spotřebitel nevyužil možnosti vyjádřit ve veřejném seznamu nesouhlas s marketingem, bylo volání s nabídkami v souladu se zákonem. Teď to platí jinak. Pokud člověk nedá veřejně nebo individuálně společnosti výslovný souhlas, nesmí ho s prodejními ani marketingovými hovory obtěžovat.


„Pozitivní vliv novelizace vidí i spotřebitelská organizace dTest nebo právník František Nonneman ze Spolku pro ochranu osobních údajů. „O té legislativní změně se dost mluvilo a psalo, takže uživatelé víc chrání svoje práva, víc se ptají, odkud má volající jejich číslo, a zjevně si i víc stěžují,“ souhlasí Nonneman.


Teď je podle Nonnemana míč na straně ČTÚ. V případech, kdy si teď lidi stěžují, podle něj jen málokdy jde o nevědomost nebo nedbalost. Většinou je o to prý vědomé ignorování zákona. „Několik rychle udělených vysokých pokut ze strany ČTÚ by mohlo takové chování, když ne vymýtit, tak aspoň ještě víc omezit,“ věří František Nonnemann“.


Porušení zákona může přijít draho. ČTÚ může udělit pokutu ve výši až 50 milionů korun nebo až 10 procent z čistého obratu za poslední ukončené účetní období společnosti porušující zákon – je to podle toho, která z hodnot je vyšší.


Jak se bránit proti porušování nových pravidel informuje přehledný návod Nevyžádané marketingové hovory – postup krok za krokem | Český telekomunikační úřad (ctu.cz) připravený ČTÚ.



Slovo redaktorky

I mně se po 1. červenci zvedl počet otravných nevyžádaných telefonátů, ale já je pokládám stejně jako předtím a teď rozhodla jsem se, že tomu věnuji víc času a upozorním je na porušení zákona. A jak jste na tom vy?


O novela zákona byl zveřejněn na Kanálu eM článek 3. července na Konec nevyžádaných a otravných telefonátů, bez souhlasu vám nikdo nemůže volat (kanalem.com).


25 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page