top of page
  • Marta Dušková

Zákaz provozu starých kotlů v domech je odložen o dva roky

Staré neekologické kotle na uhlí budou moci lidé používat v domácnostech ještě další dva roky. Senát schválil odklad jejich zákazu na září 2024, původně podle současného zákona měla proběhnout povinná výměna starých kotlů na pevná paliva do konce letošního července.

Vláda odklad zdůvodnila také tím, že na trhu existuje omezený počet montážních společností a možným nedostatkem kotlů, které mají být nově instalovány.


"Posun termínu je vhodný také vzhledem k nejasné situaci ohledně budoucí dostupnosti a ceně zemního plynu," píše se v důvodové zprávě. Výrazné zvýšení cen energií v poslední době může majitele nemovitostí podle vlády přimět k vyšší ochotě investovat do celkových úprav ke snížení energetických nároků budov.


Žádosti o příspěvek z kotlíkových dotací je možné podávat nadále. Kotlíkové dotace jsou rozděleny na dotace pro domácnosti s nižšími příjmy a dotace pro ostatní domácnosti. Domácnosti s nižšími příjmy získají na výměnu starého kotle až 95% z dotací, ostatní domácnosti mohou získat až 50% z dotačního programu Nová zelená úsporám. Bližší informace ke kotlíkovým dotacím jsou zveřejněny na stránkách Státního fondu životního prostředí ČR Kotlíkové dotace – SFŽP ČR (sfzp.cz).

Podrobné informace k odkladu zákazu provozu starých kotlů na Senát schválil odklad zákazu provozu starých kotlů v domech o dva roky (ceskenoviny.cz).


Foto SFŽP ČR

108 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page