top of page
  • Marta Dušková

Zámek Liběchov otevře na jeden den přednáška o Václavu Levém

LIBĚCHOV - Zámek Liběchov bude patřit v sobotu 19. září ve 14 hodin přednášce s názvem V. Levý – Život a dílo. Přednáška Gabriely Ulrychové, předsedkyně spolku Václava Levého je další z akcí v mělnickém regionu, která připomíná výročí významného sochaře 19. století, od jehož narození uplynulo 200 let a od jeho smrti 150 let.

Zámek Liběchov je od povodní v roce 2002 veřejnosti nepřístupný a jeho brány se otvírají jen několikrát do roka, kdy je možné nahlédnout do vnitřních prostor a takovou příležitostí je i tato přednáška.

Město Liběchov si připomnělo výročí Václava Levého už během června sochařským sympoziem, které probíhalo tři týdny, během nichž tvořilo šest sochařů díla z pískovce na počest jednoho z nejvýraznějších českých sochařů.


„Sochařské sympozium jsme připravovali více méně tři roky za přispění sochaře Bartoloměje Štěrby, který vytvořil i kopii Adama a Evy, která je v Muzeu Václava Levého v Kožlanech. Nápad na sympozium přišel v roce 2016, kdy jsme slavili 700 let od první zmínky o městě Liběchov a v této době jsme nechali restaurovat dvě sochy Václava Levého. Právě tehdy přišel současně můj nápad a nápad pana Štěrby, že by bylo hezké uspořádat k výročí tohoto opomíjeného sochaře sympozium. A tak to vlastně začalo“, vysvětluje zrod akce starostka Liběchova Jaroslava Zralíková.

Sympozia se zúčastnilo šest sochařů, kteří po dobu tří týdnů tvořili sochy inspirované tvorbou Václava Levého. Vzniklo šest krásných děl z pískovce. Bájný pták od Lubomíra Čmejly, Anděl Evy Horáčkové, Blanický rytíř je dílem Jitky Kůsové, Adam a Eva je tvorbou Jitky Navrátilové, impozantní Madona s hadem vznikla pod rukama sochaře Vladimíra Novotného a celý tento cyklus uzavírá Busta Václava Levého, která je tvorbou sochaře Bartoloměje Štěrby. Jako jediná není inspirována dílem Václava Levého, ale je vytvořená podle fotografií či kreseb podobizny sochaře a důstojně uzavírá cyklus věnovaný významnému výročí jako připomínka významného a trochu opomíjeného sochaře, jehož dílo připomínají nejen reliéfy v pískovcových skalách na Liběchovsku, ale díla obdivují lidé v Praze, Vídni i Římě.


Názor redaktorky

Slavnostního zakončení sympozia jsem se zúčastnila osobně a povídala si s paní starostkou o této zajímavé akci. Obdivovala jsem díla, která vznikla za neuvěřitelné tři týdny. Dnes můžete na fotografiích, které jsem nafotila, obdivovat i vy. Bližší informace o Václavu Levém jsem už na našem webu psala. Kdo jste nečetli, článek najdete ZDE.


21 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page