top of page
  • Marta Dušková

Čeho se bojí malé holčičky z Ukrajiny?

Na Mělníku bylo od pondělí 7. března zřízeno městské infocentrum pro uprchlíky z Ukrajiny a pro všechny, kteří jim chtějí pomoci. Infocentrum funguje v mělnickém autokempu v Klášterní 3906 od pondělí do pátku v čase od 9 do 13 hodin.

Infocentrum nabízí komplexní poradenství s legalizací pobytu, poradenství v oblasti sociálních a zdravotnických služeb, tlumočnictví, informace o možnostech ubytování, informace o materiální pomoci, pomoc s dopravou a doprovodem na úřady, poradenství v oblasti školství a volnočasových aktivit.


Příprava na ubytování uprchlíků z těžce zkoušené Ukrajiny v autokempu však začalo především díky dobrovolníkům již 26. února. Informační centrum má na starosti Kristina Peláková. Je kontaktní osobou a koordinátorkou aktivit, které centrum nabízí.

Kristina Peláková, sociální pracovnice Městského úřadu Mělník upřesňuje: „První uprchlíci sem přijeli už 28. února a 1. března. V podstatě od počátku vše zajišťovali dobrovolníci, kteří sem uprchlíky přivezli a začali se o ně starat. Začali jim dávat poradenství ohledně zaměstnání, zdravotní péče apod. Já jsem poté převzala koordinaci v sociální oblasti. Mám tady detašovanou kancelář zřízenou městským úřadem, kde je vše nezbytné pro zajištění provozu. Co se týká ubytování, mírně jsme již kapacitu překročili, protože lidé jsou skromní a jsou třeba tři v jednom pokoji. Je tady kolem 90 lidí a už se sem nikdo nevejde“.


Kristina Peláková rozdělila lidi navštěvující centrum do tří skupin. Chodí pro pomoc Ukrajinci, kteří jsou zde ubytovaní a i ti, kteří jsou ubytovaní jinde, informace o centru se rozšířila. Pro radu chodí lidé, kteří ubytovali ukrajinské uprchlíky sami, a chtějí se poradit, jak jim pomoct a centrum dává základní sociální poradenství ohledně azylové politiky, zaměstnání, školství a propojuje je s dalšími organizacemi. Neméně důležitou skupinou jsou lidé, kteří chtějí pomáhat. Nabízí své služby, peníze, věci, ptají se, co chybí, co mají přivézt.


„Spoustu lidí i volá kvůli ubytování a zavolá deset lidí za den, že přijede rodina z Ukrajiny. Teď už musíme odmítat a odkazujeme je na facebookovou stránku Mělník pomáhá Ukrajině, která byla zřízena dobrovolnickým týmem, který pracuje právě tady a jsou tam cíleně poptávky a nabídky, co lidi mají či potřebují apod. Spoustu lidí třeba nabídne bydlení, až ví, kdo přesně se ptá. Už to není takové živelné jako zpočátku. A pak volají hlavně kvůli školám, odbor školství právě v těchto dnech řeší školy. Teď se snažím dát tomu určitou formu, utvořit týmy, které by měly na starosti konkrétní záležitosti. Bez dobrovolníků by to absolutně nešlo“, doplňuje Kristina Peláková.


Kristina Peláková pracuje i o víkendu a vozí si odpoledne do centra i svoje děti. Zahrály si už s ukrajinskými dětmi fotbal stejně jako jiné české děti, aby se začaly mezi sebou propojovat. Na Mělníku je pravděpodobně oficiálně asi 700 ukrajinských uprchlíků a mezi nimi více než 450 dětí.


Těžko se někdo umí vžít do pocitů, které prožívají lidé na Ukrajině a uprchlíci v jiných zemích. Jeden z dobrovolníků v centru byl přítomen situaci, která možná aspoň trochu dokáže pocity dětí přiblížit. Dvě malé holčičky si hrají v areálu autokempu s radostí a v klidu, ale jen do té doby, než nad jejich hlavami proletí letadlo. Jejich klid se změní ve strach a choulí se do sebe. Přibíhá k nim starší dívka, která je uklidňuje, že je to jen letadlo. Raketa lítá přímo a ukazuje jim jak přesně.


Nejhůř odchod ze země asi snášejí senioři, pro ně je to nejtěžší. V centru řeší i rychlou lékařskou pomoc a předpis antidepresiv jako v případu nešťastné babičky, která se dostala po příjezdu do akutního stavu deprese.

V současné době je materiální pomoci dostatek, ale právě se hledají ukrajinské učitelky do škol. Zpřístupnění škol ukrajinským dětem je na mělnickém úřadu právě v jednání.

407 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page