top of page
  • Marta Dušková

Štít 2022 aneb historie v pohybu

V Dolních Beřkovicích patřil víkend nejen Dnům evropského dědictví. Klub vojenské historie Vliněves pořádal sraz vojenských historických vozidel Štít 2022 přímo v místě, kde v letech 1968–1989 probíhalo cvičení vojáků ČSLA a vojsk Varšavské smlouvy. Tradiční akce se odehrála na rozcestí polní cesty mezi Vliněvsí a Dolními Beřkovice u křížku.

Stovky návštěvníků si mohli prohlédnout vojenská historická vozidla, nechyběla ani spanilá jízda veteránů okolím, ukázka práce policie v terénu. Pravděpodobně nejvíc poutala pozornost ukázka cvičení ČSLA, která byla připravena velmi profesionálně a vyvolávala pocit reálné bitvy při použití kouřových efektů za pomoci dýmovnic a skutečných zvukových efektů prostřednictvím slepých střel. A samozřejmě nechyběly dobové vojenské uniformy.


V místě konání akce byl postaven klasický vojenský tábor se stany s dobovou vojenskou technikou a příslušenstvím a improvizované vojenské cvičiště, na kterém se odehrávala bitva s použitím klasické dobové vojenské techniky.

Členové klubu představující vojáky byli rozděleni na modrý a červený oddíl, stejně jako tomu bylo při vojenských cvičeních Varšavské smlouvy. Červení byli v pozici útočníků a modří v pozici obránců. Z celkem pochopitelných důvodů, které byly poplatné tehdejší době, museli při cvičeních vždy vyhrát červení. Při bitvě byla použita kolová i pásová vojenská technika a samopaly se slepými náboji, ze kterých autenticky šlehaly plameny.



269 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page