top of page
  • Marta Dušková

Žijí mezi námi, chtějí se zapojovat do společnosti a pracovat

Mezinárodní den zdravotně postižených byl poprvé vyhlášen 3. prosince v roce 1981 Valným shromážděním Organizace spojených národů a v České republice si tento den připomínáme od roku 1993. Tento den vznikl za účelem zvýšení osvěty a informovanosti mezi širokou veřejnost o problematice, se kterou se postižení lidé denně setkávají.

Tento den má připomenout, že postižení žijí mezi námi a mají právo na svůj plnohodnotný život v rámci svých možností. Tvoří odhadem 15 procent světové populace a v České republice je jich milion a pořád se potýkají s výraznými problémy a diskriminací.


V České republice zastupuje zájmy osob se zdravotním postižením nezisková organizace Národní rada osob se zdravotním postižením ČR www.nrzp.cz . Organizace jedná se státními a veřejnými institucemi v zájmu zdravotně postižených a snaží se především o jejich integraci do společnosti. Na webových stránkách rady je poskytováno bezplatné sociální poradenství pro zdravotně postižené, je zde zveřejněn seznam projektů podpory a pomoci a další informace.

7 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page