top of page
  • Marta Dušková

Život v kufříku aneb každý má právo znát svůj příběh

V České republice je odloženo nebo z různých důvodů odebráno matce přímo v porodnici ročně až 500 dětí. A to byl důvod, který stojí za projektem Život v kufříku Nadačního Fondu La Vida Loca.

Každé dítě má právo znát svůj příběh, aby děti jednou netápaly, jak přišly na svět, jak vypadaly, zda je měl někdo rád, a tak jsou v rámci projektu Život v kufříku uchovávány vzpomínky na začátek jejich života v kufřících, které jim pak pomohou při hledání jejich vlastní identity.


Na projektu spolupracují lékaři a zdravotní sestry v porodnicích po celé zemi, pěstouni a adoptivní rodiny, ochotní dobrovolníci i sponzoři.

"Ne každý vyrůstá ve své původní rodině. Až 500 dětí každý rok opouští porodnici bez své biologické matky a k pěstounům, adoptivním rodičům nebo do kojeneckého ústavu si nese jen propouštěcí zprávu z porodnice. Nedozví se z ní ale, jak přišlo na svět, jak vypadalo ani, kdo ho choval v náručí místo maminky.

Pro tyto děti napadlo vrchní sestru FNKV Michaelu Chmelařovou schraňovat první vzpomínky a Martina Opava s Ivou Říhovou z Nadačního fondu La Vida Loca její myšlenku realizují Životem v kufříku. Od r. 2015 postupně zapojují porodnice z celé České republiky a spolu se zdravotníky plní dětem kufříky porodním náramkem, fotografiemi, prvním dudlíkem, oblečkem nebo hračkou, kterou uháčkovala jedna z dobrovolnic a spoustou osobních předmětů a vzkazů.

Málokdo si dovede představit, jak těžké je pro děti vyrovnat se v dospívání s tím, že je matka po porodu odložila. Cítí se nechtěné, nevědí nic o začátku svého života, nemohou srovnávat svou podobu s vlastními dětmi a prožívat pocit rodinné sounáležitosti. Život v kufříku jim dává vědět, že i tyto děti byly milovány, s láskou chovány sestřičkami, opečovávány lékaři, že jim babičky v domovech pro seniory ručně vyrobily hračky a myslely na ně. Kufřík nese jasnou zprávu: Jsi pro nás důležitý a stál jsi nám za to, abychom pro tebe tohle všechno připravili!"

Tento projekt je ve světě ojedinělý a neustále roste, vylepšuje se obsah kufříků i programů. Není to jediný projekt, kterým se nadace zabývá. Věnuje se v dalších projektech seniorům, podporuje rodiny, zabývá se preventivním programem pro děti na ZŠ.

Krásný kufřík je možné ZDE zakoupit i pro své dítě či vnouče a uchovávat v něm vzpomínky a zároveň tím přispět na kufříky odloženým dětem.


Zdroj použitých fotografií u článku z Život v kufříku.



31 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page