kanalemmelnik

27. zář 20221 min

Druhá část obchvatu Mělníka byla včera slavnostně otevřena, dnes už po něm jezdí auta

Řidiči ode dneška mohou konečně jezdit po druhé části obchvatu Mělníka na silnicích I/9 a I/16. Druhá část obchvatu Mělníka vede od Chloumecké ulice ke křižovatce Na Průhoně. Od křižovatky s Chloumeckou ulicí nově jezdí vozidla souběžně s ulicí Řípskou, od které se po zhruba 150 metrech odpojuje ke sportovní hale BIOS. Řípská ulice je na trasu nově napojena stykovou křižovatkou. Z ní se tato ulice odpojuje jednosměrnou větví ve směru od Malého Spořilova. Trasa obchvatu poté pokračuje mimoúrovňovým přemostěním železnice k nové okružní křižovatce. Od ní trasa dále vede mezi průmyslovými areály a pod vinicí se napojuje další okružní křižovatkou na ulici Na Průhoně. Stavba končí za kruhovým objezdem napojením na stávající silnici I/9 směr Česká Lípa.

„Pro řidiče znamená nová silnice rychlejší, plynulejší a tedy i bezpečnější jízdu, pro obyvatele, kteří žijí v blízkosti současné silnice, pak podstatné snížení hlukové zátěže i lepší životní prostředí díky snížení emisí z dopravy. Součástí stavby byly i 3 okružní křižovatky, most přes železnici a 4 protihlukové stěny o délce jednoho kilometru,“ představil novostavbu generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Stavba začala loni, zakázku získal za 384 milionů korun Strabag. Obchvat Mělníka je rozdělen na čtyři etapy, první vznikla v roce 2016. Další jsou naplánované do roku 2029. Letos v říjnu naváže město na otevření rozsáhlou opravou Lesní ulice, po které dosud vedla jedna z objízdných tras. Ta vyjde na 13 milionů korun.

Obchvat v bodech

  • délka: 1 km

  • zhotovitel: Strabag a. s.

  • cena 384 mil. Kč bez DPH

  • realizace stavby: 2021 – 2022

  • Stavba je spolufinancována z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Zdroj: www.melnik.cz

    6930
    0