Marta Dušková

1. lis 20221 min

Jak se uspávají broučci a historie lampionových průvodů

Rodinné centrum Chloumek zve na listopadový průvod na Chloumku. Akce s názvem Uspávání broučků s lampionovým průvodem se uskuteční ve čtvrtek 10. listopadu od 16 do 18 hodin.

Sraz je u Mateřské školy Chloumek a průvod projde Chloumeckým lesoparkem. Na závěr se budou opékat buřty. Účastníci si přinesou s sebou lampion a buřty.

Historie lampionových průvodů

V našich končinách se lampionové průvody začaly konat v roce 1879 na počest stříbrného výročí svatby Františka Josefa I. a císařovny Alžběty. Později se průvody konaly zejména při oslavách desátého výročí vzniku Československé republiky a narozenin prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Později byly lampionové průvody povinné věnované 7. listopadu výročí Velké říjnové socialistické revoluce.

České lampionové průvody se opět rozzářily až v posledním desetiletí a provázejí podzimní slavnosti po celý říjen a listopad.

Ovšem tradice svátku lampionů pochází z Číny. Oslavy svátku lampionů začaly přibližně před 2 000 lety za dynastie Han (202 př. n. l. – 220 n. l.). Čínský svátek luceren označuje poslední den čtrnáctidenního čínského svátku jara. Slaví se při prvním úplňku čínského nového roku.

    510
    1