Marta Dušková

27. pro 20231 min

K programu Oprav dům po babičce i výhodný úvěr

Ministerstvo životního prostředí informuje o novince v příštím roce. K dotaci Oprav dům po babičce bude možné získat výhodný úvěr od bank a stavebních spořitelen na komplexní renovaci rodinného domu.

V rámci tohoto programu bude úvěr výhodnější oproti běžným nabídkám, bude garantován nízký úrok po celou dobu. Další výhodou je možnost splácení až dvacet let. V neposlední řadě nemusí žadatel ručit nemovitostí.

Od příštího roku budou vybrané spořitelny a banky navíc poskytovat speciální dotační poradenství ke všem programům Nová zelená úsporám.

Možnost výhodného úvěru získá příjemce dotace Oprav dům po babičce na kompletní zateplení domu a další doplňková úsporná opatření, jako jsou obnovitelné zdroje energie, systémy hospodaření s vodou, zelené střechy nebo dobíjecí stanice pro elektromobily. Úvěr pokryje rozdíl mezi způsobilými výdaji a poskytnutou zálohovou dotací.

„Rodina, která žije ve starším nezatepleném domě s vysokými provozními náklady, požádá o dotaci Oprav dům po babičce na optimální zateplení a třeba i o výměnu starého kotle, fotovoltaiku, rekuperaci, dešťovku či zelenou střechu. Dotaci, která může přesáhnout i jeden milion korun dostane předem a zbytek si půjčí za výhodných podmínek. Dotace společně s úvěrem poskytne dostatek finančních prostředků na renovaci, v ideálním případě nebude rodina potřebovat žádné vlastní prostředky nebo jen malou část z celkových nákladů. Renovovaný dům bude výrazně úspornější a peníze ušetřené za energie pomohou domácnostem splatit úvěr,“ vysvětluje ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

Podrobné informace na webu ministerstva Dotaci Oprav dům po babičce na komplexní renovaci rodinného domu doplní výhodný úvěr od bank a stavebních spořitelen - Ministerstvo životního prostředí (mzp.cz)

    120
    0