top of page
  • Marta Dušková

K programu Oprav dům po babičce i výhodný úvěr

Ministerstvo životního prostředí informuje o novince v příštím roce. K dotaci Oprav dům po babičce bude možné získat výhodný úvěr od bank a stavebních spořitelen na komplexní renovaci rodinného domu.



V rámci tohoto programu bude úvěr výhodnější oproti běžným nabídkám, bude garantován nízký úrok po celou dobu. Další výhodou je možnost splácení až dvacet let. V neposlední řadě nemusí žadatel ručit nemovitostí.


Od příštího roku budou vybrané spořitelny a banky navíc poskytovat speciální dotační poradenství ke všem programům Nová zelená úsporám.


Možnost výhodného úvěru získá příjemce dotace Oprav dům po babičce na kompletní zateplení domu a další doplňková úsporná opatření, jako jsou obnovitelné zdroje energie, systémy hospodaření s vodou, zelené střechy nebo dobíjecí stanice pro elektromobily. Úvěr pokryje rozdíl mezi způsobilými výdaji a poskytnutou zálohovou dotací.


„Rodina, která žije ve starším nezatepleném domě s vysokými provozními náklady, požádá o dotaci Oprav dům po babičce na optimální zateplení a třeba i o výměnu starého kotle, fotovoltaiku, rekuperaci, dešťovku či zelenou střechu. Dotaci, která může přesáhnout i jeden milion korun dostane předem a zbytek si půjčí za výhodných podmínek. Dotace společně s úvěrem poskytne dostatek finančních prostředků na renovaci, v ideálním případě nebude rodina potřebovat žádné vlastní prostředky nebo jen malou část z celkových nákladů. Renovovaný dům bude výrazně úspornější a peníze ušetřené za energie pomohou domácnostem splatit úvěr,“ vysvětluje ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.




12 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page