Marta Dušková

27. lis 20221 min

Kdo bude mít od ledna 2023 automaticky datovou schránku?

Automaticky od 1. 1. 2023 bude zřízena datová schránka všem živnostníkům OSVČ a nepodnikajícím právnickým osobám, například některé spolky. Přihlašovací údaje každý obdrží v dopise.

Prostřednictvím datové schránky bude stát, tedy státní instituce komunikovat s vlastníkem schránky a stejně tak vlastník bude komunikovat. Do schránky budou chodit informace z katastru, komunikace ohledně pokut, soudní rozhodnutí či výpisy z různých rejstříků, stejně tak bude moci komunikovat vlastník, žádat o výpis z rejstříku trestů, podat daňové přiznání a další.

Z portálu datových schránek je možné si nechat zasílat upozornění na email nebo formou sms, kde bude uvedeno, kdo a proč píše. Takto žádná datová zpráva neuteče a do schránky bude možné nahlédnout jen v případě nějaké příchozí zprávy a nebude nutné ji pořád kontrolovat.

Veškeré informace, jak funguje datová schránka, jak se přihlásit a odpovědi na otázky jsou zveřejněny na odkaze Chci založit datovou schránku (gov.cz).

Původně měla začít platit od začátku příštího roku i povinnost používat datové schránky pro občany, které bylo schváleno loni jako součást zákona.

Jak uvedl Vít Rakušan, tato povinnost bude zrušena viz článek Rakušan potvrdil konec povinných datových schránek pro občany od příštího roku | EuroZprávy.cz (eurozpravy.cz).

    370
    0