Marta Dušková

24. zář 20201 min

Muzeum nabízí v říjnu festival ptactva i návod, jak se léčit houbami

MĚLNÍK - Regionální muzeum Mělník připravilo již tradiční ornitologickou vycházku s ukázkou odchytu a kroužkování ptáků. Za ptáky se vyráží v sobotu 3. října a sraz je v 8 hodin ráno před muzeem na náměstí Míru.

Nenáročná trasa povede k Vltavě, kde se účastníci přesunou přívozem na tradiční místo odchytu na cyklostezce za zdymadlem. Procházku za ptáky povede Petr Lumpe ze Správy CHKO Kokořínsko – Máchův kraj a zoolog muzea Marcela Holubová.

V muzeu se ale pořád něco děje. Právě běží velká výstava Imaginárium bratří Formanů, která byla prodloužena do 7. října a návštěva tajuplného a výtvarného světa přátel Divadla bratří Formanů v obou sálech muzea určitě stojí za to.

V kavárně muzea je možné shlédnout do 11. října výstavu s názvem České dějiny očima dětí (a pro děti), kde jsou vystaveny nejen dětské kresby a sošky, ale i ukázky ilustrátorské tvorby z národních dějin. V atriu muzea jsou instalovány panely s komorní výstavou Václav Levý inspirující, která stručně seznamuje s životem a dílem tohoto významného sochaře. Výstava potrvá do 11. října.

Muzejní říjen je akcemi nabitý, tak už jen pozvánka pro milovníku hub na přednášku s názvem Léčíme houbami ve středu 7. října v 17 hodin v kavárně muzea. Přednáší Jaroslav Malý z Mykologického kroužku Mělník.

Názor redaktorky

Muzeum mám moc ráda, chodím tam už několik let jako domů, a kavárnu považuji tak trochu za svoji externí kancelář, protože se tam odehrálo už hodně rozhovorů a povídání. Program muzea je pořád nabitý a o dalších připravovaných akcích tady určitě zase napíšu. Myslím, že muzeum si titul Muzeum roku, který získalo, myslím, už potřetí, si rozhodně zaslouží.

    100
    0