Marta Dušková

5. říj 20202 min

Nemračte se, dnes je den úsměvu!

Pátý říjnový den se slaví Mezinárodní den úsměvu a Světový den učitelů.

Svátek úsměvu vznikl v roce 1999, ale začalo to celé už v roce 1963. Jedna americká společnost oslovila tehdy ne moc známého výtvarníka Harveye Rosse Balla, aby navrhl její vizitku. Výtvarník tehdy namaloval legendárního smajlíka – usmívající se tvář a díky tomu později sám založil tradici Mezinárodního den úsměvu.

Úsměv nás nic nestojí a zlepší náladu nám i tomu, na koho se usmíváme. Nakonec smát jsme se naučili dřív než mluvit. Malé dítě dává najevo smíchem svoji spokojenost. Úsměv zlepšuje komunikaci mezi lidmi a je možné snadněji navázat kontakt. Češi se prý podle průzkumu Stem/Mark málo usmívají kvůli národní mentalitě a z nedostatku důvodů k úsměvu. K úsměvu nemusí být ale žádný důvod. Patří již k pozdravu a měl by patřit k prvotní komunikaci jakéhokoliv druhu. Je zdravý a podporuje imunitu a rozhodně snižuje stres a napětí organismu.

Pátého října se na celém světě slaví Den učitelů a organizace UNESCO vyhlásila tento den svátkem v roce 1994. V České republice se svátek dosud příliš neujal a za Den učitelů je považován 28. březen, kdy je výročí učitele národů Jana Ámose Komenského. V tento den každý rok vyhlašuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy anketu Zlatý Ámos, což je anketa o nejoblíbenějšího učitele České republiky. Své učitele do ankety jmenují samy děti a k březnovému dni učitelů patří i korunovace oblíbených učitelů a učitelek a to již 27 let.

Letos o titulu nerozhodovala porota, ale semifinalisté. Nejvíce hlasů získal a Zlatým Ámosem školního roku 2019/2020 se stal Tomáš Mika, který na Gymnáziu Pierra de Coubertina v Táboře učí český jazyk a základy společenských věd. Letošní ročník se musel přizpůsobit současné mimořádné situaci.

Neviditelný virus zabránil finálovému klání, nemohl se uskutečnit vzácný okamžik, kdy i kantorská autorita se přiblíží k dětské duši a společně z toho pak vytryskne vzácná souhra zkušeného orchestru. Názorný příklad, jak má vypadat škola,“ podotýká předseda poroty MUDr. Jan Cimický (zdroj MSMT).

Názor redaktorky

Naše rodina má patrně smích v genech, protože se smějeme anebo aspoň usmíváme každý den. A nejvíc v situacích, které se zdají být naprosto zoufalé. Je to osvobozující a očistné. Zkuste to a nejen dnes. Jo, a soutěž Zlatého Ámose znám velmi dobře, několik let jsem byla jmenována do poroty krajského kola jako zástupce společnosti, která byla partnerem této dlouholeté akce.

    350
    2