top of page
  • Marta Dušková

Nemračte se, dnes je den úsměvu!

Pátý říjnový den se slaví Mezinárodní den úsměvu a Světový den učitelů.

Svátek úsměvu vznikl v roce 1999, ale začalo to celé už v roce 1963. Jedna americká společnost oslovila tehdy ne moc známého výtvarníka Harveye Rosse Balla, aby navrhl její vizitku. Výtvarník tehdy namaloval legendárního smajlíka – usmívající se tvář a díky tomu později sám založil tradici Mezinárodního den úsměvu.

Úsměv nás nic nestojí a zlepší náladu nám i tomu, na koho se usmíváme. Nakonec smát jsme se naučili dřív než mluvit. Malé dítě dává najevo smíchem svoji spokojenost. Úsměv zlepšuje komunikaci mezi lidmi a je možné snadněji navázat kontakt. Češi se prý podle průzkumu Stem/Mark málo usmívají kvůli národní mentalitě a z nedostatku důvodů k úsměvu. K úsměvu nemusí být ale žádný důvod. Patří již k pozdravu a měl by patřit k prvotní komunikaci jakéhokoliv druhu. Je zdravý a podporuje imunitu a rozhodně snižuje stres a napětí organismu.


Pátého října se na celém světě slaví Den učitelů a organizace UNESCO vyhlásila tento den svátkem v roce 1994. V České republice se svátek dosud příliš neujal a za Den učitelů je považován 28. březen, kdy je výročí učitele národů Jana Ámose Komenského. V tento den každý rok vyhlašuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy anketu Zlatý Ámos, což je anketa o nejoblíbenějšího učitele České republiky. Své učitele do ankety jmenují samy děti a k březnovému dni učitelů patří i korunovace oblíbených učitelů a učitelek a to již 27 let.


Letos o titulu nerozhodovala porota, ale semifinalisté. Nejvíce hlasů získal a Zlatým Ámosem školního roku 2019/2020 se stal Tomáš Mika, který na Gymnáziu Pierra de Coubertina v Táboře učí český jazyk a základy společenských věd. Letošní ročník se musel přizpůsobit současné mimořádné situaci.


Neviditelný virus zabránil finálovému klání, nemohl se uskutečnit vzácný okamžik, kdy i kantorská autorita se přiblíží k dětské duši a společně z toho pak vytryskne vzácná souhra zkušeného orchestru. Názorný příklad, jak má vypadat škola,“ podotýká předseda poroty MUDr. Jan Cimický (zdroj MSMT).

Názor redaktorky

Naše rodina má patrně smích v genech, protože se smějeme anebo aspoň usmíváme každý den. A nejvíc v situacích, které se zdají být naprosto zoufalé. Je to osvobozující a očistné. Zkuste to a nejen dnes. Jo, a soutěž Zlatého Ámose znám velmi dobře, několik let jsem byla jmenována do poroty krajského kola jako zástupce společnosti, která byla partnerem této dlouholeté akce.

35 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page