Marta Dušková

27. říj 20202 min

Nová vládní opatření platí od středy 28. října

Zákaz nočního vycházení

Vláda nově rozhodla zakázat noční vycházení. Lidé musí od středy 28. října zůstávat doma mezi 21.00 a 04.59 hodin. Výjimky platí pro cesty do zaměstnání, výkon povolání, neodkladné cesty kvůli ochraně životy, zdraví a majetku, ale také pro venčení psů ve vzdálenosti do 500 metrů od bydliště. V provozu zůstávají rozvážkové služby potravin.

Dodržování zákazu budou hlídat policisté, které budou mít právo občany legitimovat a kontrolovat. V době nočního vycházení bude mít člověk povinnost dokázat, zda se na něj vztahuje některá z výjimek. Opatření zatím platí do 3. listopadu.

Omezení maloobchodu

Maloobchodní prodejny musí být podle nového nařízení vlády v neděli po celý den zavřené. V ostatních dnech bude otevřeno pouze od 5.00 do 20.00 hodin. Výjimku tvoří čerpací stanice, lékárny nebo prodejny v místech zvýšené koncentrace cestujících jako letiště, železniční a autobusová nádraží. Omezení této doby se nevztahuje na prodejny ve zdravotnických zařízení a na restaurace, které připravují potravy, které si lidé mohou vyzvedávat. S ohledem na dušičky zůstávají otevřena květinářství, ovšem v jednu dobu smí být v prodejně maximálně dva zákazníci.

Povinný home-office

Firmám vláda nařídila povinné využívání práce z domova u všech zaměstnanců, kterým to dovoluje charakter práce a provozní podmínky.

Plošné testování v domovech seniorů

Od příštího týdne se v domovech seniorů začínají plošně využívat antigenní testy.

Omezení neakutní péče v nemocnicích

Nemocnice musí omezit odložitelnou zdravotní péči. Služby a rehabilitace v lázních se budou poskytovat jen v případě alespoň částečné úhrady zdravotními pojišťovnami, nebudou se poskytovat samoplátcům.

Omezení trhů a mobilních prodejen

Zákaz platí pro prodeje na tržištích a v mobilních provozovnách. Nařízení se nevztahuje na pojízdné prodejny vozící potraviny do menších obcí. Na tržištích je neomezen prodej ovoce a zeleniny, mléka, masa, vajec, pekařských a cukrářských výrobků a medu. Vše musí být z domácí výroby. Pro trhy ovšem v tomto případě platí zákaz konzumace potravin v místě prodeje, odstupy mezi stánky minimálně dva metry a v jeden čas se nesmí na ploše vyskytovat více než 20 lidí na 400 metrů čtverečních.

    1540
    0