top of page
  • Marta Dušková

Nová vládní opatření platí od středy 28. října

Zákaz nočního vycházení

Vláda nově rozhodla zakázat noční vycházení. Lidé musí od středy 28. října zůstávat doma mezi 21.00 a 04.59 hodin. Výjimky platí pro cesty do zaměstnání, výkon povolání, neodkladné cesty kvůli ochraně životy, zdraví a majetku, ale také pro venčení psů ve vzdálenosti do 500 metrů od bydliště. V provozu zůstávají rozvážkové služby potravin.

Dodržování zákazu budou hlídat policisté, které budou mít právo občany legitimovat a kontrolovat. V době nočního vycházení bude mít člověk povinnost dokázat, zda se na něj vztahuje některá z výjimek. Opatření zatím platí do 3. listopadu.

Omezení maloobchodu

Maloobchodní prodejny musí být podle nového nařízení vlády v neděli po celý den zavřené. V ostatních dnech bude otevřeno pouze od 5.00 do 20.00 hodin. Výjimku tvoří čerpací stanice, lékárny nebo prodejny v místech zvýšené koncentrace cestujících jako letiště, železniční a autobusová nádraží. Omezení této doby se nevztahuje na prodejny ve zdravotnických zařízení a na restaurace, které připravují potravy, které si lidé mohou vyzvedávat. S ohledem na dušičky zůstávají otevřena květinářství, ovšem v jednu dobu smí být v prodejně maximálně dva zákazníci.


Povinný home-office

Firmám vláda nařídila povinné využívání práce z domova u všech zaměstnanců, kterým to dovoluje charakter práce a provozní podmínky.


Plošné testování v domovech seniorů

Od příštího týdne se v domovech seniorů začínají plošně využívat antigenní testy.


Omezení neakutní péče v nemocnicích

Nemocnice musí omezit odložitelnou zdravotní péči. Služby a rehabilitace v lázních se budou poskytovat jen v případě alespoň částečné úhrady zdravotními pojišťovnami, nebudou se poskytovat samoplátcům.


Omezení trhů a mobilních prodejen

Zákaz platí pro prodeje na tržištích a v mobilních provozovnách. Nařízení se nevztahuje na pojízdné prodejny vozící potraviny do menších obcí. Na tržištích je neomezen prodej ovoce a zeleniny, mléka, masa, vajec, pekařských a cukrářských výrobků a medu. Vše musí být z domácí výroby. Pro trhy ovšem v tomto případě platí zákaz konzumace potravin v místě prodeje, odstupy mezi stánky minimálně dva metry a v jeden čas se nesmí na ploše vyskytovat více než 20 lidí na 400 metrů čtverečních.

154 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page