Marta Dušková

13. lis 20231 min

Projekt Noc venku podporuje lidi bez domova

Noc venku je celorepublikový projekt na podporu lidí bez domova. Lidé bez domova nejsou jen ti, kteří přespávají v parku na lavičkách. Patří mezi ně i rodiny s dětmi v ubytovnách, matky s dětmi v azylových domech nebo senioři ohrožení chudobou.

Projekt již tradičně podporuje město Kralupy nad Vltavou a pořádá Noc venku v zahradě KASS, jejímž cílem je bořit mýty a předsudky a zažít si, jaké je to spát venku. Akce se uskuteční ve čtvrtek 23. listopadu od 16 hodin.

Na zájemce čeká nejen možnost přespání venku na zahradě v KASS, ale i bohatý tematický program:

+ "Uspávání broučků" - pohádka, dílničky a aktivity pro děti

+ Opékání špekáčků

+ Bubenická show

+ Muzikanti bez domova

+ Promítání dokumentu o životě na ulici a následná diskuse

+ Rozkoš bez rizika - testování HIV pomocí rychlotestů (anonymně a zdarma)

+ Možnost přespání venku v zahradě KaSS

Dobrovolné vstupné formou donesených trvanlivých potravin, hygienických potřeb, dek a oblečení.

Projekt Noc venku pochází z Ostravy a v současnosti je do projektu zapojeno již 19 měst v celé republiky. Stovky lidí přicházejí přespat na jednu noc, aby vyjádřili solidaritu a upozornili na problematiku lidí bez domova.

„Noc venku nabízí prostor k osobnímu setkání v méně tradičních rolích, než jsme zvyklí. Lidé se zkušeností bezdomovectví jsou zde v roli organizátorů, veřejnost naopak přespává venku. Především se ale potkáváme jako lidé. Učíme se tak od sebe navzájem, budujeme vzájemnou citlivost a solidaritu,“ vysvětluje smysl akce spoluzakladatelka české Noci venku Eliška Černá z Fakulty sociálních studií Ostravské univerzity.

    30
    0