top of page
  • Marta Dušková

Projekt Noc venku podporuje lidi bez domova

Noc venku je celorepublikový projekt na podporu lidí bez domova. Lidé bez domova nejsou jen ti, kteří přespávají v parku na lavičkách. Patří mezi ně i rodiny s dětmi v ubytovnách, matky s dětmi v azylových domech nebo senioři ohrožení chudobou.

Projekt již tradičně podporuje město Kralupy nad Vltavou a pořádá Noc venku v zahradě KASS, jejímž cílem je bořit mýty a předsudky a zažít si, jaké je to spát venku. Akce se uskuteční ve čtvrtek 23. listopadu od 16 hodin.


Na zájemce čeká nejen možnost přespání venku na zahradě v KASS, ale i bohatý tematický program:

+ "Uspávání broučků" - pohádka, dílničky a aktivity pro děti

+ Opékání špekáčků

+ Bubenická show

+ Muzikanti bez domova

+ Promítání dokumentu o životě na ulici a následná diskuse

+ Rozkoš bez rizika - testování HIV pomocí rychlotestů (anonymně a zdarma)

+ Možnost přespání venku v zahradě KaSS


Dobrovolné vstupné formou donesených trvanlivých potravin, hygienických potřeb, dek a oblečení.


Projekt Noc venku pochází z Ostravy a v současnosti je do projektu zapojeno již 19 měst v celé republiky. Stovky lidí přicházejí přespat na jednu noc, aby vyjádřili solidaritu a upozornili na problematiku lidí bez domova.


„Noc venku nabízí prostor k osobnímu setkání v méně tradičních rolích, než jsme zvyklí. Lidé se zkušeností bezdomovectví jsou zde v roli organizátorů, veřejnost naopak přespává venku. Především se ale potkáváme jako lidé. Učíme se tak od sebe navzájem, budujeme vzájemnou citlivost a solidaritu,“ vysvětluje smysl akce spoluzakladatelka české Noci venku Eliška Černá z Fakulty sociálních studií Ostravské univerzity.


3 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page