Marta Dušková

22. led 20221 min

Soutok právě vychází

Další díl Vlastivědného sborníku Mělnicka, jehož název nese latinské slovo Confluens, které znamená soutok, byl uveden „do života“ na slavnostní prezentaci ve čtvrtek

20. ledna v kavárně Regionálního muzea Mělník.

Confluens v pořadí dvanáctý je opět společným dílem Regionálního muzea Mělník a Státního okresního archivu Mělník. Vlastivědný sborník Mělnicka vychází každé dva roky a navazuje na dlouholetou tradici vydávání periodika v letech 1938-1941.

Cílem Confluens je prohlubovat poznatky historické, společenskovědné a přírodovědné o mělnickém regionu. Ve sborníku jsou zveřejněny původní, česky psané práce a sdělení s tématy vztahujícími se k minulosti českých zemích se zaměřením na území mělnického okresu.

Aktuální dvanácté číslo sborníku přináší poznatky z oboru etnografie, dějin školství, hudební kultury regionu a zejména z oblasti moderních československých dějin, která zahrnuje 2. světovou válku a tzv. třetí republiku.

Čtenáři naleznou mimo jiné ve sborníku informace o zapomenutém klášteře školských sester v Dolních Beřkovicích, o mělnických říčních lázních Na Polabí či informace o vlastivědné literatuře z poslední doby.

Vlastivědný sborník Mělnicka je možné zakoupit v pokladně Regionálního muzea Mělník za cenu 300 Kč.

Podrobnější informace ke sborníku jsou zveřejněny na Confluens č. 12 vyjde v lednu 2022 - Oficiální stránky Regionálního muzea Mělník (muzeum-melnik.cz).

    910
    0