Marta Dušková

26. srp 20231 min

Toužíte po jachtaření? Není to problém ani ve středních Čechách

Dovolená na jachtě není jen výsadou bohatých, jak by se mohlo zdát. Dokonce není ani nutné cestovat k moři. Není potřeba řidičské oprávnění, stačí rychlé zaškolení.

O létě na jachtě informuje Středočeský kraj, ve kterém je síť vodních cest a několik vodních nádrží, které disponují i půjčovnou lodí. Až na pár výjimek si může loď půjčit každý plnoletý člověk. Jedná se o tzv. malé plavidlo, což je motorová loď, která nepřesahuje délku 20 metrů a kapacitu 12 osob. Rychlost plavidla je omezena na maximálně 15 km/h. Pro výkonnější a rychlejší lodě již je nutné vlastnit průkaz vůdce malého plavce.

Labe nabízí 100 km vodní cesty od hranic s Pardubickým krajem až po Mělník, která je plně splavná pro motorovou plavbu. Celou cestu až do Mělníka je nejen vodní cesta, ale i cyklotrasa Labská stezka, takže je možné kombinovat plavbu s cyklistikou.

Podrobné informace, tipy a rady, jak poznat krásy středního Polabí, jsou zveřejněny na webu Léto na jachtě: ve středních Čechách žádný problém! (strednicechy.cz) či je možné získat informace od Středočeské centrály cestovního ruchu, příspěvkové organizace Středočeského kraje, Úvod - Středočeská centrála cestovního ruchu (sccr.cz).

    70
    0