Marta Dušková

12. led 20222 min

"Vraťte nám vlasy" se stalo heslem demonstrace v reakci na násilný zátah v roce 1966

Městská knihovna Mělník připravila v rámci doprovodného programu k výstavě Měli jsme underground a máme prd!, která pokračuje i v roce 2022, přednášku a besedu s názvem Vraťte nám vlasy!. Přednáška v podání historika Petra Blažka ve čtvrtek 20. ledna přibližuje nelehký život hippies, vlasatců a prvních mániček za bývalého režimu.

Na konci srpna 1966 vyhlásil ÚV KSČ celostátní kampaň proti „pronikání nevkusu do úpravy účesů u chlapců a mladých mužů. Tento kulturní vzdor či konflikt vzrůstal mezi mladými, kteří začali dávat najevo, že jsou jim cizí oficiálně deklarované hodnoty, cíle a kulturní normy rodičů. Vzdor se projevoval na Východě i Západě příklonem k novému druhu hudby, specifickým způsobem oblékání a úpravy zevnějšku, novými tanci, změnou způsobu trávení volného času či odlišným postojem k sexualitě.

Do kampaně proti vlasatcům se zapojila řada institucí, ale hlavní represivní roli sehrála Veřejná bezpečnost vyhlášením celostátní akce Vlasatci. Během několika týdnů bylo evidováno a různým způsobem postiženo okolo čtyř tisíc osob. Za máničky neboli vlasatce byly považovány osoby s dlouhými vlasy, neupraveným zevnějškem s nevhodným či vulgárním chováním. Takto charakterizovala Komunistická strana Československa mladé muže s dlouhými vlasty, které se rozhodla v roce 1966 rozehnat a začal největší násilný zátah pro máničkám.

Mladíci s dlouhými vlasy byli zavírání a násilně stříháni. Ministerstvo vnitra (zdroj Mladá Fronta Dnes) sestavilo v roce 1966 podrobnou mapu Československa podle výskytu vlasatců.

Reakcí na represe byla demonstrace 20. září 1966, kde protestující vykřikovali hesla Vraťte nám vlasy nebo Pryč s holiči.

O tom všem je nejen zmiňovaná přednáška, ale i kniha autorů Petra Blažka a Filipa Pospíšila s názvem Vraťte nám vlasy.

„Faktem je, že reakce většinové společnosti na tuto komunistickou kampaň byla příznivá. Tolerance vůči menšinám tehdy nebyla velká,“ řekl historik Petr Blažek, spoluautor knihy o zátahu KSČ na máničky.

Písničkář Jaroslav Hutka:

„Snažili se mě přesvědčit, ať se ostříhám, že mi to nesluší. Ať jsem rozumný. Odmítl jsem. Tak mi řekli, že budu mít problémy.“

    170
    0