top of page
  • Marta Dušková

Augustiniánský klášter v Mělníku získal ocenění v soutěži Památka roku 2021

Barokní stavba augustiniánského kláštera ze 13. století v Mělníku na Pšovce prošla rekonstrukcí a ze zchátralé památky se proměnila v moderní bydlení pro seniory a krásné místo pro život v téměř rekordním čase. Za tento velmi záslužný počin získala v loňském roce skupina Senlife prestižní ocenění v kategorii Zvláštní cena poroty architektonické soutěže Best of Realty – Nejlepší z realit v rámci 23. ročníku.

Před pár dny převzali zástupci společnosti Senlife Lukáš Drásta a Tomáš Eckchlager další prestižní ocenění v soutěži Památka roku 2021. Tato cena se uděluje za nejlepší projekt a realizaci obnovy movitých a nemovitých věcí, které mají významné památkové, architektonické nebo urbanistické hodnoty. Klášter augustiniánů v Mělníku na Pšovce se umístil v celorepublikové soutěži na 2. místě. V předcházejícím krajském kole klášter získal na 1. místo ve Středočeském kraji.


V současné době probíhá v Senlife – domovu seniorů další nezbytná rekonstrukce. „Vedlejší stavba byla původně pivovar, kde augustiniáni vařili pivo, to byla zřejmě největší část jejich obživy. Dokonce v archivu jsme našli i záznam, kdy město zakázalo v klášteře pivo vařit, protože bylo lepší než pivo města. Později pivovar pravděpodobně sloužil jako hospodářská budova a na začátku 20. století se ještě v nějaké malé míře zde pivo vařilo. Poté tady bylo učiliště, v pivovaru byly dílny. Takže budova byla vevnitř hodně poničená a museli jsme dělat i nové krovy. Budova tedy doteď chátrala“, vysvětluje ředitel domova Lukáš Drásta.


„Když se rekonstruoval klášter, tuhle budovu jsme nějak neřešili. Měli jsme ji v plánu jako následující etapu rekonstrukce. Vloni jsme otvírali v září hlavní budovu domova a už jsme začali s rekonstrukcí pivovaru. Rekonstrukce se dá říct, že je zase velmi rychlá a 12. července bude budova připravena k nastěhování pro klienty. Je to další rozšíření stávajícího provozu. Standard tam bude trochu jiný, protože celá budova je koncipována ne jako pokoje, ale byty buď 2kk anebo garsoniéry. Je tam velká příležitost pro bydlení párů. Bude tam plně vybavená kuchyň s myčkou a mikrovlnkou, takže klienti tam budou moci žít ještě víc domácky, a přitom budou mít zajištěn veškerý komfort a péči“ dodává Lukáš Drásta.


Klášter augustiniánů nenabízí jen běžný domov pro seniory, ale je to krásné místo k životu, které nabízí kromě komfortu bydlení i spoustu aktivit a v neposlední řadě i výstavu výtvarných děl v historických prostorách.


Právě v posledních dnech přibyly nové přírůstky do zookoutku. Dvě kůzlátka od holandských koziček zpestřily koutek a přibyly ke dvěma dalším kozám z loňska, nové jsou i slepičky hedvábničky, které se nechají ochočit, nechybí morčátko a v následujících dnech přibude králíkárna s králíčky, kteří jsou běžně používány k terapii. Slečna, která se v domově právě terapii s králíčky zabývá, domovu několik králíků věnuje. Přes den jsou všechna zvířata ve výběhu a na noc jsou zavírána do svých ubikací. Klienti mají tedy k nim kdykoliv přístup a mohou je i krmit.


Systém aktivizací je obsáhlý, jak upřesňuje Lukáš Drásta. A jsou tři zaměstnanci, kteří se přímo o aktivizaci starají, ať už je to cvičení, vyrábění různých výrobků apod. a den mají senioři hodně naplněný. Je důležité mít den naplněný a plánovat, nejen tak přežívat a tohle všechno domov seniorů naplňuje.


Úvodní foto archiv soutěže Památka roku

Fotografie rekonstrukce pivovaru v galerii archiv Marta Dušková


Zveřejněné články k tématu



111 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page