top of page
  • Marta Dušková

Byl vydán nový etický kodex pro učitele

V novém etickém kodexu pro učitele jsou mimo jiné okruhy témat jako chování učitele na sociálních sítích, změna sexuální identity žáka či využívání technologií ve výuce. Vznik profesního etického kodexu pro pedagogické pracovníky iniciovali sami učitelé a měl by poskytnout návod, jak čelit různým výzvám 21. století.

Kodex by měl mimo jiné chránit před neodůvodněnou kritikou ze strany veřejnosti, pokud se pedagog řídí a chová v duchu tohoto kodexu. Měl by být pomocníkem v každodenních situacích, kdy se nelze řídit jen zákonnými požadavky. Rodiče zase budou znát pravidla pro správné chování pedagoga, například že nesmí šířit dezinformace a další.


Etický kodex je zveřejněn zde Učitelský kodex – Učitelský kodex (ucitelskykodex.cz). Tisková zpráva ohledně nového etického kodexu byla zveřejněna na 7. prosince na webových stránkách Učitelské platformy, která se na vydání kodexu podílela Učitelé mají nový etický kodex, který reaguje na výzvy 21. století - Učitelská platforma (ucitelskaplatforma.cz).


„Kodex upravuje etický rámec práce učitele a dává najevo jeho postavení, přístup a postoje. Řediteli může pomoci v jeho práci při řešení různých školních situací, kdy se bude moci na něj odvolat,“ doplňuje ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal.

Přesné znění etického kodexu učitele viz příloha v pdf.


Eticky-kodex
.pdf
Stáhnout PDF • 31KB

Použité úvodní foto zdroj www.irozhlas.cz.

32 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page