top of page
  • Marta Dušková

Certifikát Potravinářský výrobek Středočeského kraje získal i Školní statek Mělník

Čtrnáct výrobků od osmi výrobců má od 26. března certifikát Potravinářský výrobek Středočeského kraje 2021. Výsledky soutěže, která se konala i ve složitých podmínkách pandemie covidu, na Výstavišti v Lysé nad Labem vyhlásila středočeská radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Jana Skopalíková (Piráti).



Soutěž Potravinářský výrobek Středočeského kraje je zaměřena na podporu propagace malých a středních potravinářských výrobců v regionu. Nejlepší v každé kategorii získají certifikát Potravinářský výrobek Středočeského kraje. Ten opravňuje výrobce po dobu dvou let užívat na výrobku ochrannou známku s logem soutěže.

„Smyslem soutěže je podpořit středočeské výrobce potravin a nabídnout jim něco jako regionální značku kvality. Složitá epidemická situace se podepsala na počtu přihlášených výrobků, kterých bylo zhruba o polovinu méně než v předchozích letech. Museli jsme také přizpůsobit systém hodnocení, protože nebylo kvůli epidemii možné, aby se porotci setkali osobně. Všechno do sebe ale zapadlo a opět můžeme odměnit vynikající pekaře, mlékaře nebo třeba vinaře,“ uvedla radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Jana Skopalíková (Piráti).


Osm tradičních hodnotitelských subjektů, kde jsou zastoupeni například odborníci z Krajské veterinární správy, Krajské hygienické stanice, Státní zemědělské a potravinářské inspekce v Praze, Krajského informačního střediska Středočeského kraje nebo Agrární komory, převzalo balíčky se vzorky přihlášených produktů a každý z hodnotitelů je individuálně posoudil. Kritériem hodnocení byly senzorické vlastnosti jako chuť a vůně, dále suroviny a způsob jejich zpracování, design a funkčnost obalů a inovativnost, originalita či tradice.



V 15. ročníku soutěže bylo vzhledem k velmi složité epidemiologické situaci přihlášeno pouze 42 výrobků, což je zhruba o polovinu méně než v předchozích letech. Oceněno bylo 14 výrobků od 8 výrobců.


Přihlášení účastníci mají možnost prezentovat svůj výrobek v jedné ze sedmi kategorií:

  • I. Mlýnské a pekárenské výrobky

  • II. Mléko a mléčné výrobky

  • III. Lahůdky a cukrářské výrobky

  • IV. Alkoholické nápoje a víno (kromě piva)

  • V. Masné výrobky

  • VI. Med a výrobky ze včelího medu

  • VII. Ostatní potravinářské výrobky a pivo


Nejlepší v každé kategorii získají certifikát Potravinářský výrobek Středočeského kraje. Ten opravňuje výrobce po dobu dvou let užívat na výrobku ochrannou známku s logem soutěže.


Přehled oceněných výrobků za rok 2021 seřazených podle kategorií najdete v následující tabulce:

Výrobce Kategorie Výrobek

Cvrčovická pekárna s.r.o. I. Žitánek

Cvrčovická pekárna s.r.o. I. Žitný chléb

Cvrčovická pekárna s.r.o. I. Podmáslový chléb

PROTECO AGRO s.r.o. II. Jogurt zrající ve skle, 3,5% tuku

Apostolov s.r.o. II. Přírodní jogurt bílý

Polabské mlékárny a.s. II. Bio smetanový jogurt 10% tuku

Školní statek Mělník IV. Müller Thurgau, roč. 2020, jakostní

Školní statek Mělník IV. Kerner, roč. 2019, výběr z hroznů

WIFCOM a.s. V. Šunka Burgunda

WIFCOM a.s. V. Královský špek

WIFCOM a.s. V. Rancher

Řeznictví a uzenářství U Dolejších V. Taliány

Lucie Hesová VII. Džem borůvkový

Lucie Hesová VII. Hořčice speciální – cuketová


41 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page