top of page
  • Marta Dušková

Cestovatelská mapa platná od 22. března 2021

Ministerstvo zdravotnictví České republiky aktualizovalo na základě dostupných dat z Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí seznam zemí podle míry rizika.


Od pondělí 22. března se do tmavě červené kategorie zemí přesunuly Kypr a Polsko. Dánsko, Norsko a Slovinsko se přesunuly do červené kategorie a Irsko je naopak oranžové.

NÍZKÉ RIZIKO (zelená): Cestující mohou z těchto zemí do ČR přijet bez jakýchkoliv omezení.


STŘEDNÍ RIZIKO (oranžová): Cestující z těchto zemí (jak cizinci, tak čeští občané) musí před cestou do ČR vyplnit příjezdový formulář a zároveň podstoupit antigenní nebo PCR test, jehož provedení není na začátku cesty starší než 24 hod (antigenní), resp. 72 hod (PCR) a nechat si vystavit písemné potvrzení o výsledku.


VYSOKÉ RIZIKO (červená): Cestující z těchto zemí (jak cizinci, tak čeští občané) musí před cestou do ČR vyplnit příjezdový formulář a zároveň podstoupit antigenní nebo PCR test, jehož provedení není na začátku cesty starší než 24 hod (antigenní), resp. 72 hod (PCR) a nechat si vystavit písemné potvrzení o výsledku. Následně musí předložit druhý PCR test (antigenní nestačí) provedený v ČR, a to nejpozději do 5 dnů od příjezdu. Výsledek je nutné neprodleně předložit elektronicky příslušné hygienické stanici. Do doby předložení druhého negativního testu je nutná samoizolace. Povinností je také 10 dnů po příjezdu nosit roušku všude mimo domov.


VELMI VYSOKÉ RIZIKO (červenočerná): Cestující z těchto zemí (jak cizinci, tak čeští občané) musí před cestou do ČR vyplnit příjezdový formulář a zároveň podstoupit PCR test (antigenní nestačí), jehož provedení není na začátku cesty starší než 72 hod. a nechat si vystavit písemné potvrzení o výsledku. Následně musí předložit druhý PCR test (antigenní nestačí) provedený v ČR, který lze provést nejdříve 5. den od příjezdu. Výsledek je nutné neprodleně předložit elektronicky příslušné hygienické stanici. Do doby předložení druhého negativního testu je nutná samoizolace (v praxi je tedy nařízena pětidenní karanténa). Povinností je také 10 dnů po příjezdu nosit respirátor FFP2 (nebo stejné či vyšší účinnosti) všude mimo domov.


EXTRÉMNÍ RIZIKO (černá): Všem občanům ČR a cizincům s bydlištěm na území ČR se zakazuje vstup do zemí s extrémním rizikem nákazy onemocnění COVID-19 způsobeného novými mutacemi viru. To neplatí pro občany těchto zemí a pro cesty, které vzhledem ke své povaze nesnesou odkladu a které byly předem oznámeny Ministerstvu zahraničních věcí ČR. Při porušení zákazu hrozí pokuta dle zákona o ochraně veřejného zdraví. Do této kategorie jsou zařazeny: Botswana, Brazílie, Eswatini (Svazijsko), Jihoafrická republika, Keňa, Lesotho, Malawi, Mosambik, Tanzánie (včetně ostrovů Zanzibar a Pemba), Zambie a Zimbabwe.


nadále nedoporučuje cestovat, pokud to není nezbytně nutné.


POZOR! Každá země má vlastní pravidla pro vstup na své území. Uvedené informace se týkají pouze vstupu na území ČR.

Aktuální informace k cestám do zahraničí jsou zveřejněny ZDE.

Ochranné opatření Ministerstva zdravotnictví je k dispozici ZDE.

100 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page