top of page
  • Marta Dušková

Chodečský masopust 2022 se uskutečnil již po desáté

Chodeč, malá víska, část obce Vysoká ožila v sobotu 26. února tradiční masopustní akcí. Uskutečnil se již 10. jubilejní ročník Chodečského masopustu, letos s rekordním počtem účastníků a maškar.


Masopustní průvod doprovázela muzika na koňském povoze. Obcí zněl zpěv a masopustní hlášky a nechyběl ani tanec. Maškary za drobnou úplatu nabízely služby jako holení, pojízdná rasovna nabízela plyšové pejsky a tradiční maskot masopustu medvěd provedl téměř každou hospodyni v obci. Hospodyně musela skákat, aby při další úrodě bylo obilí pěkně vysoké.


Téměř v každém stavení ve vsi vítaly hospodyňky maškary a další účastníky dobrotami v podobě zákusků, řízečků, polévky, vdolků, koláčů či zelňáků. Na konci vsi v posledním domku se uskutečnila volba nejhezčích dětských a dospělých masek, pro které připravily místní rodiny ceny. Na děti čekalo překvapení a perníčky.


Mezi masopustními maskami se v Chodči objevil tradiční Laufr, smrtka, cikánka, ženich a nevěsta či kominík. Ale přibylo i spoustu netradičních nových masek a mezi nimi včelí roj s královnou a úlem, pojízdná rasovna, uklízečky s pojízdným úklidovým vozíkem, spoustu zvířátek a vodníci. Jubilejní Chodečský masopust přijel podpořit i Dětský folklórní soubor Jarošáček Mělník.


Foto: Jan Zahradník a Václav Tichý

Foto archiv Jitka Králová, zástupkyně ředitelky Regionální muzeum Mělník




119 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page